Další ruský cíl? Putin chystá státní převrat v Moldavsku, varují ukrajinští špioni

Proti moldavské prezidentce Maie Sanduové demonstrují tisíce lidí.

Válka na Ukrajině (2.11.2022 7:00)

Pohledy západního světa se upírají poslední měsíce především k Ukrajině, ale velké nebezpečí ze strany Ruska hrozí také Moldavsku. Podle deníku The Washington Post ruská tajná služba FSB připravuje v zemi státní převrat, který má k moci dostat politiky orientované směrem na východ. Moldavsko má navíc s Ruskem už léta velmi napjaté vztahy kvůli proruským separatistům v Podněstří.

Moldavsko aktuálně čelí problémům hned na několika frontách. A všechny nesou ruskou stopu. Kišiněv má nedostatek energií, protože dochází k výpadkům dodávek z Ruska, potažmo Ukrajiny. Místní ceny energií se za poslední rok zvýšily již šestkrát, což značně zatěžuje moldavské domácnosti. „Moldavské rodiny nyní vynakládají 75 procent svých příjmů na energie,“ popsala prezidentka Maia Sanduová.

Prozápadně orientovaná politička navíc varovala, že chudé Moldavsko může nadcházející zimu strávit dokonce „bez plynu a elektřiny“. Přesto stále brojí proti Rusku, které za výpadky energií stojí.

Moldavsko je totiž závislé na plynu ruské společnosti Gazprom a velkou porci elektřiny odebírá z elektrárny v Podněstří, tedy v regionu, který oficiálně sice náleží Moldavsku, ale už desítky let jej ovládají proruští separatisté. I ti v uplynulých dnech oznámili, že mocně snižují své dodávky elektřiny pro Kišiněv.

Sanduová ovšem prohlásila, že se nenechá Moskvou vydírat. „Chci, aby všichni věděli, že Moldavsko se rozhodlo být svobodné a pokračovat na své evropské cestě bez ohledu na okolnosti,“ pronesla prezidentka s tím, že Moldavané klidně „zaplatí cenu za svou svobodu“.

Proruský oligarcha nadějí Moskvy

V zemi prý navíc hrozí Ruskem řízený státní převrat. S tímto varováním přišla ukrajinská rozvědka, o jejímž zjištění informuje deník The Washington Post.

Podle Ukrajinců totiž ruská tajná služba FSB plánuje do čela země dosadit moldavského oligarchu a prorusky orientovaného politika Ilana Šora. Ten navíc v posledních dnech organizuje masové protesty přímo před prezidentským palácem, na kterých tisíce lidí požadují odstoupení Sanduové. On sám se protestů neúčastní. Aby se v Moldavsku vyhnul trestnímu stíhání, přebývá od roku 2019 raději v Izraeli. Nedávno se navíc tento muž, který má i izraelské občanství, stal terčem západních sankcí.

Ukrajinci zároveň hlásí, že FSB již převedla desítky milionů v dolarech od ruských státních společností kvůli získání vlivu moldavských politiků a jejich přesvědčování k tomu, aby svou prozápadní orientaci přehodnotili.

Ukrajinci podle amerického deníku zároveň varují, že Moskva prostřednictvím FSB Šorovi a jeho týmu vyslala na pomoc své vlastní politické stratégy, aby lídrovi proruské opozice radili s jeho kroky.

Na Moldavsko dopadla ruská raketa

V Moldavsku panuje napětí i bez současných demonstrací. Na území bývalé sovětské republiky totiž dopadla ruská raketa, která původně mířila na Ukrajinu, ale byla sestřelena. Moldavsko v reakci vyhostilo pracovníka ruského velvyslanectví v Kišiněvě.

𝐌𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐬𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐳𝐨𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐧𝐨𝐫𝐝 𝐚 𝐥𝐨𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐍𝐚𝐬𝐥𝐚𝐯𝐜𝐞𝐚 Ministerul Afacerilor Interne informează că a...

Posted by Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova on Monday, October 31, 2022

Kromě toho je již desítky let v napjaté situaci kvůli Podněstří. Zmiňovaný region oficiálně patří Kišiněvu, ale už léta v něm moc mají proruští separatisté, kteří usilují o připojení k Rusku. A to i přesto, že Moldavsko dnes s Ruskem vůbec nesdílí hranice. Rusové však v Podněstří mají několik set vojáků. Ti zde podle oficiálních prohlášení hlídají sklady s vojenským materiálem. Ukrajinci se obávali, že by na ně Rusové mohli zaútočit i z Podněstří, které přímo sousedí s Ukrajinou.

Kišiněv je aktuálně nucen přistoupit k drastickým energetickým opatřením, které se projevují nejen u běžných lidí, ale i u vládního kabinetu. Ten měl kvůli úsporám dokonce jednat ve tmě. V zemi je navíc obrovská poptávka po svíčkách a olejových lampách, které jsou teď nedostatkové.

Pomocnou ruku Sanduová dostala z Rumunska. Tamní Premiér Nicolae Ciuca moldavskou prezidentku ujistil, že Bukurešť bude Kišiněvu i nadále pomáhat. Podle odborníků na energetiku ovšem Rumunsko zvládne Moldavsku pomoci jen se zhruba 30 procenty jeho spotřeby.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Izrael Ukrajina Rusko Moldavsko tajná služba Podněstří ruská invaze na Ukrajinu státní převrat Maia Sandu Ilan Šor Kišiněv