Ukrajinci osvobodili další obce u Charkova. Rusové brání evakuaci z Azovstalu

Ukrajinští vojáci v Charkově, 14. dubna

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Boje na východě i na jihu Ukrajiny dále pokračují. Ukrajinské síly osvobodily z rukou ruských okupačních vojsk další obce v Charkovské oblasti. V troskách domu v Izjumu bylo nalezeno 44 těl civilistů. Rusko nesouhlasí s propuštěním obránců Azovstalu, tvrdí prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinské síly osvobodily z rukou ruských okupačních vojsk další obce v Charkovské oblasti, konkrétně Rubežnoje, Bajrak, Čerkaski Tyšky a Ruski Tyšky. Ve svém prohlášení to oznámil generální štáb ukrajinské armády.

V troskách izjumského domu, který zničily v březnu ruské jednotky, bylo nalezeno 44 těl civilistů, napsala agentura Unian s odvoláním na místní úřady. Rusko nesouhlasí s propuštěním ukrajinských obránců oceláren mariupolského Azovstalu, tvrdí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Provozovatel ukrajinského systému pro přepravu plynu GTSOU ve středu ráno přerušil tranzit ruského plynu do Evropy přes měřicí stanici Sochranovka. Firma to oznámila na svých internetových stránkách. Krok zdůvodnila aktivitami ruských okupačních sil.

Ve věku 88 let po dlouhé nemoci zemřel první ukrajinský prezident Leonid Kravčuk, informovala agentura Ukrajinski Novyny s odvoláním na zdroj blízký rodině. Kravčuk zastával funkci prezidenta v letech 1991 až 1994.

„Byl to muž, který uměl nacházet moudrá slova a říkat je tak, aby to slyšeli všichni Ukrajinci. Jako dítě přežil druhou světovou válku. Věděl, co stojí svoboda. Leonid Kravčuk byl vždy s Ukrajinou. Jsem mu vděčný,“ řekl o zesnulé hlavě státu Zelenskyj.

Tagy: