Na ruské přehlídce bylo málo techniky. Gerasimov už možná na postu skončil, hodnotí experti

Na Rudém náměstí v Moskvě za přítomnosti ruského prezidenta Vladimira Putina proběhla vojenská přehlídka k 77. výročí vítězství ve druhé světové válce.

360° (509)

Oslavy 9. května, kterými si Rusko připomíná vítězství nad nacistickým Německem v druhé světové válce, se letos obešly bez náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova i ruského letectva. Tradiční vojenskou přehlídku hodnotili experti v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle nich měly na průběh oslav značný vliv ruské neúspěchy v bojích na Ukrajině.

Vojenská přehlídka na moskevském Rudém náměstí letos nedemonstrovala masivní sílu ruské armády s nespočtem kusů moderní těžké techniky a letectva tolik jako v předchozích letech. Podle expertů to může souviset s invazí na Ukrajinu, kterou Kreml zahájil 24. února.

„V zásadě jsme na přehlídce viděli to, co minulé roky. Techniky ale bylo výrazně málo, asi jí Rusům moc nezbylo. Také chybělo letectvo,“ zmínil ve vysílání CNN Prima NEWS politický geograf Jan Kofroň. „Myslím, že z jednotlivých typů nechybělo mnoho, ale celkový počet techniky byl nižší,“ přidal se vojenský analytik Jiří Vojáček.

Moskva prý zrušila leteckou část programu kvůli špatnému počasí, což některým analytikům připadá podivné. Například ukrajinský expert Oleh Ždanov vysvětlení podle agentury Unian rozporoval. Důvody zrušení byly podle něj politické, protože v Moskvě během přehlídky panovalo dobré počasí.

Kromě letectva chyběl i náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov. „Možná už je bývalý náčelník. Ten má být přece v čele přehlídky. Pokud ta nepřítomnost nebyla způsobena nemocí a je zde jiný důvod, tak se nabízí otázka, jakou má Gerasimov teď sílu ovlivňovat dění v ruské armádě,“ komentoval absenci armádního šéfa generál Jiří Šedivý.

Některé zprávy hovoří o tom, že Gerasimov přehlídku vynechal kvůli svým zraněním, která měl utrpět na konci dubna během ukrajinského dělostřeleckého útoku nedaleko Izjumu v Charkovské oblasti. „Těžko říct, jestli tam byl. Fakt, že takto vysoce postavený generál vůbec jede do míst takového konfliktu, poukazuje na velké problémy ruského vedení. Kreml asi méně věří níž postaveným velitelům, kteří nyní na Ukrajině pobývají,“ spekuluje Kofroň.

Že Gerasimov údajně pobýval v Charkovské oblasti, překvapilo i generála Šedivého: „Náčelník generálního štábu má sedět v kanceláři a řídit celou operaci. Určitě tam jel, aby zjistil, jaká je situace na místě. Možná je tak vážná, že je třeba změnit ruský systém jako takový.“

Od začátku invaze se spekuluje o nebývale vysokém počtu mrtvých ruských generálů. Prokazatelně jich padlo už několik. Skutečné počty ruských ztrát jsou však jen těžko ověřitelné.

Tagy: