Ukrajinci vyhlíží klíčové vítězství. Tohle Rusům otevře oči, předpovídá odborník

Ruský raketomet v akci.

Ukrajinská armáda osvobodila v Chersonské oblasti na jihu země už 88 obcí. Podle Kyjeva připravují ruské invazní síly útok na Kachovskou přehradu, což by způsobilo katastrofu. Ruské okupační úřady v ukrajinském Chersonu vyzvaly civilisty, aby kvůli napjaté situaci na frontě město okamžitě opustili. Kvůli ruským raketovým útokům na ukrajinské energetické objekty zůstalo bez elektrického proudu 1,5 milionu odběratelů energie v sedmi oblastech země. Podle politického analytika Andrije Piontkovskije míří Rusové nevyhnutelně ke ztrátě Chersonské oblasti, což může odstartovat rozsáhlé politické změny ve Ruské federaci.

Podle okupačních sil musí obyvatelé Chersonu oblast opustit kvůli napjaté situaci na frontě, ostřelování a údajné hrozbě „teroristických útoků“ ze strany Kyjeva. „Všichni civilisté musí Cherson okamžitě opustit,“ citovala z prohlášení okupačních úřadů agentura Reuters. Podle listu Ukrajinska pravda autority dosazené Moskvou tamní obyvatele vyzvaly, aby si s sebou vzali doklady, peníze, cennosti i oblečení.

Ruské raketové útoky míří na ukrajinská energetická zařízení. Bez elektrického proudu je 1,5 milionu odběratelů energie v sedmi oblastech okupované země. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Reuters prohlásil, že Rusko podniklo údery na ukrajinskou infrastrukturu ve „velmi širokém“ měřítku. Přislíbil, že armáda s pomocí spojenců bude časem schopna likvidovat všechny ruské střely.

„Nemáme technické možnosti, abychom sestřelili sto procent ruských raket a útočných dronů. Jsem si jist, že toho postupně s pomocí našich partnerů dosáhneme. Už teď sestřelujeme většinu řízených střel, většinu bezpilotních letounů,“ uklidňoval situaci prezident.

Protivzdušná obrana v oblasti Kyjeva sestřelila v sobotu několik ruských raket, jež mířily na ukrajinské hlavní město. Na Telegramu o tom informoval starosta Kyjeva Vitalij Kličko. „Několik raket letících na Kyjev bylo v oblasti sestřeleno protivzdušnou obranou. Děkujeme našim obráncům,“ citovala z prohlášení Klička agentura Unian. Jak oznámilo ukrajinské letectvo, celkem v sobotu ráno systém protivzdušné obrany zneškodnil 18 ruských střel.

Podle politického analytika Andrije Piontkovskije okupační vojska zcela jistě ztratí Chersonskou oblast, což může odstartovat rozsáhlé politické změny v Ruské federaci. „To bude poslední spouštěcí moment, který ruským obyvatelům otevře oči, že Putin válku prohrává. Tuto porážku se pokusí nahradit jiným obrazem – ‚hrozným zločinem' ukrajinské vlády, která obsadila Chersonskou oblast, zničila město Cherson a Kachovskou přehradu,“ uzavřel.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Cherson Chersonská oblast