Rusko chce urychlit dobytí Bachmutu, míní analytici. Ukrajinci odrazili 60 útoků

Ukrajinské jednotky měly u Chersonu překročit řeku Dněpr, uvádí Institut pro studium války (ISW). Evropská unie má v úmyslu zavést zákaz tranzitu různého zboží přes území Ruska. ISW také informuje, že cílem ruského vojenského vedení je dokončit obsazení Bachmutu pokud možno ještě před ukrajinskou protiofenzívou. Žoldnéři Vagnerovy skupiny údajně dostali zákaz brát zajatce, všechny mají zabíjet. Ukrajinci odrazili přibližně 60 nepřátelských útoků.

Cílem ruského vojenského vedení je dokončit obsazení Bachmutu pokud možno ještě před ukrajinskou protiofenzívou. Ve své zprávě to uvedl Institut pro studium války (ISW). Analytici poznamenali, že Vagnerovi žoldnéři nadále pociťují těžké ztráty, ale v naději na dobytí města zapojilo ruské ministerstvo obrany do podpory ofenzivy letecké jednotky, aby se Vagnerova skupina mohla plně soustředit na boje ve městě. ISW zdůrazňuje, že prohlášení o spolupráci vagnerovců a ruských výsadkových jednotek v okolí Bachmutu naznačuje, že vojenské vedení má zájem spolupracovat i přes dřívější rostoucí neshody, aby urychlilo dobytí Bachmutu.

Rusko zaměřuje své hlavní úsilí na vedení útočných operací v oblastech Bachmut, Avdijivka a Marjinka, kde bylo odraženo přibližně 60 nepřátelských útoků. Nejprudší boje se nadále vedou o Bachmut a Marjinku, informuje Ukrinform.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krym padne během několika týdnů, odhadl expert. Prozradil, jak deokupaci poloostrova provést

Zakladatel a finančník Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin údajně nařídil svým žoldnéřům, aby v bojích na Ukrajině nebrali zajatce, ale všechny protivníky na místě zabíjeli. S odkazem na prohlášení na sociálních sítích o tom informovala agentura Unian a web Ukrajinska pravda.

Evropská unie se chystá navrhnout zákaz tranzitu četného zboží přes Rusko, protože se snaží posílit dodržování sankcí zavedených v uplynulém roce. Agentura Bloomberg o tom informovala s odkazem na informované zdroje. Zákaz se dotkne mnoha technologií a dalšího zboží, včetně několika typů automobilů, které směřují do třetích zemí přes Rusko. Pokud skupina sedmi ekonomicky vyspělých zemí G7 přikročí k zákazu exportu do Ruska, Moskva na to zareaguje zrušením dohody umožňující vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře. Uvedl to v neděli podle agentury Reuters bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Ukrajinské jednotky u Chersonu překročily Dněpr a obsadily pozice na jeho levém břehu, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) s odkazem na ruské blogery.

Státní vyznamenání Ukrajiny pro předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) symbolizuje vděčnost Ukrajiny za podporu v boji proti ruské agresi. Při nedělním předání Řádu knížete Jaroslava Moudrého II. třídy šéfu horní komory Parlamentu to řekl předseda Nejvyšší rady Ukrajiny Ruslan Stefančuk.

Tagy: