Připravte si kryty a zásoby. Kyjev varuje okupované oblasti, zahájil protiofenzivu

Ukrajinský voják

Většina týmu MAAE opustila Záporožskou elektrárnu

Ukrajinci znovu ovládli městečko Vysokopilja na severu Chersonské oblasti. Podle analytiků ukrajinští vojáci částečně postupují i na východní frontě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věří, že se na Krym vrátí „svobodný život“. Rusové za pouhý den ztratili 19 tanků a dalších 29 obrněnců. Většina týmu z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) opustila Záporožskou jadernou elektrárnu. A Kyjev varuje obyvatele okupovaných ukrajinských území.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ukrajinští vojáci znovu ovládli několikatisícové městečko Vysokopilja na severu okupované Chersonské oblasti, o které v posledních dnech sváděli těžké boje. Jde tak o jeden z dalších úspěchů ohlášené chersonské ofenzivy, která vypukla před týdnem.

Ukrajincům se však daří i na východní frontě, což potvrdil mimo jiné americký Institut pro studium války (ISW). Ukrajinské ministerstvo obrany ohlásilo, že armáda na Donbase opět ovládla část území v Doněcké oblasti a tlačí Rusy směrem k Lysyčansku. Rusové za posledních 24 hodin přišli o 19 tanků a dalších 29 obrněných vozidel. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu.

Ukrajina, která proti Rusku zahájila protiofenzivu, vyzvala obyvatele okupovaných ukrajinských území včetně Krymu, aby si připravili kryty a zásoby.

Většina týmu z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) opustila Záporožskou jadernou elektrárnu. Na místě zůstali už jen dva pozorovatelé. Elektrárnu od března okupují ruské invazní jednotky. Kyjev a Moskva se opakovaně vzájemně obviňují z ostřelování tohoto jaderného zařízení.

Ukrajinská společnost Energoatom uvedla, že ze šesti reaktorů je aktuálně v provozu jen jeden. Ukrajinskou síť a samotnou elektrárnu nyní zásobuje elektřinou šestý blok, zatímco pátý blok je odpojený od sobotního večera, protože ostřelování způsobilo rozsáhlé škody na vedení, upřesnila firma.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzkázal Evropanům, aby očekávali těžkou zimu. Podle něj chce Moskva zničit normální život Evropanů. „Rusko připravuje na letošní zimu rozhodující energetický úder na všechny Evropany. Snaží se útočit chudobou a politickým chaosem tam, kde zatím nemůže útočit raketami,“ prohlásil Zelenskyj.

Tovněž věří, že se na Krym opět vrátí ukrajinská vlajka a svobodný život. „Osvobodíme celou naši zemi, všechny naše lidi. Ozbrojené síly Ukrajiny, naše rozvědka, speciální služby dělají potřebné kroky. Tyto kroky jsou slyšet. A všichni vidí, že vetřelci už začali prchat z Krymu. Tohle je pro ně ta správná volba,“ napsal ukrajinský prezident na Facebooku.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina zemní plyn on-line Krym Čečensko Volodymyr Zelenskyj Rusko Ramzan Kadyrov Gazprom Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině