Ukrajinci hlásí velkou ztrátu. Vojáka šokoval český motor v ruském dronu

Ukrajinský voják s dronem, 9. listopadu 2022

Rusko a Ukrajina hlásí dronové útoky

Ukrajinci hlásí velkou ztrátu, při výkonu služby zemřel vrchní seržant 68. samostatné brigády Anton Usovskij. Jeden z ukrajinských vojáků tvrdí, že v ruském dronu našel motor české výroby. Rusko v noci na čtvrtek opět vyslalo na Kyjev drony Šáhed, protivzdušná obrana jich 15 zničila. Ukrajinský přístav Izmajil na Dunaji po řadě ruských vzdušných útoků přerušil během středy provoz.

Při výkonu služby byl zabit Anton Usovskij, ukrajinský vrchní seržant 68. samostatné brigády. „Anton byl odvážný, odhodlaný, lidský, vysoce profesionální, vzor pro celý poddůstojnický sbor. Rodině a přátelům našeho padlého kamaráda vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ píše se na facebookové stránce brigády. Smuteční obřad a rozloučení s Antonem Usovským se má konat 5. srpna ve 12:00 v katedrále svatého Michala v Kyjevě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrůzná čísla z války: O končetinu přišlo 50 tisíc ukrajinských vojáků, hlavně kvůli minám

Ukrajinský voják sdílel fotografie ruského bezpilotního letounu Lancet sestřeleného poblíž Bachmutu, který má na motoru zřejmě nápis „vyrobeno v České republice“. „Lancety nám způsobují spoustu problémů, ničí naši palebnou sílu a naše lidi. Vidět komponenty vyrobené zemí NATO v ruských dronech je přinejmenším podivné a zlomyslné,“ uvedl voják podle The Kyiv Independent.

Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na čtvrtek nad Kyjevem zneškodnila asi 15 dronů Šáhed íránské výroby, kterými na metropoli opakovaně útočí Rusko. Informuje o tom portál RBK Ukrajina s odvoláním na šéfa kyjevské vojenské správy Serhije Popka.

Під час нічної атаки по півдню Одеської області силами протипровітряної оборони знищено 11 ударних безпілотників типу «Shahed-136». Ворог прицільно намагався знищити саме портову інфраструктуру на Дунаї. Продовжуючи тероризувати питання зернової ініціативи вдарив і по елеватору, і по зерносховищу. Суттєвих руйнувань зазнали багатоповерхові адміністративні будівлі.

Posted by Оперативне командування "Південь"/Operational Command “South” on Tuesday, August 1, 2023

Informaci o přerušení provozu v Izmajilu z důvodu ruských útoků ze vzduchu sdělily agentuře Reuters dva nejmenované zdroje. U přístavu v ústí Dunaje čekají desítky zahraničních komerčních lodí, což je možné vyvodit z nástrojů pro sledování námořní dopravy. Mnohé z lodí se zaregistrovaly na vplutí do Izmajilu z Černého moře, kde se podle Reuters chystají naložit obilí.

Generální prokuratura podle BBC uvedla, že ruský útok poškodil silo, sklady, nákladní terminál i administrativní budovy. Ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov k události dodal, že ke škodám se přičítá také téměř 40 000 tun pšenice.

Mezi ruskými elitami, včetně těch okolo prezidenta Vladimira Putina, je mnoho konfliktů, uvedl Andrij Jusov z ukrajinské zpravodajské služby. „Samozřejmě budou narůstat. Co jsme viděli u Prigožina, je jen špička ledovce. Uvnitř zároveň probíhá mnoho zajímavých procesů,“ vysvětlil zástupce rozvědky. Ta prý tuší, kdo by mohl být strůjcem další možné rebelie, jeho jméno však odmítl prozradit. „V umírajícím impériu je mnoho lidí, kteří si chtějí zajistit budoucnost v postputinovském Rusku nebo v tom, co z něj zbude,“ doplnil. Informovala o tom agentura Ukrinform.

Ruské jednotky při úterním ostřelování centra Chersonu na jihu Ukrajiny zasáhly zdravotnické zařízení. Zahynul lékař, zdravotní sestra utrpěla zranění, napsal web Ukrajinska pravda s odvoláním na městské úřady a prokuraturu.

„Zásah utrpělo zdravotnické zařízení. Zahynul mladý lékař, který zde pracoval jen pár dní. Zraněna byla zdravotní sestra, o její život teď lékaři bojují,“ sdělil velitel vojenské správy města Roman Mročko. Lékař podle oblastní prokuratury podlehl četným poraněním způsobeným střepinami. Prokurátoři uvedli, že incident dokumentují jako válečný zločin spáchaný armádou agresora.

Tagy: