Další balík americké pomoci. Na Ukrajinu míří drony a obrněnci za miliardy korun

Obrněný vůz MRAP

Ruskem už léta okupovaný poloostrov Krym je zjevně opět pod útokem. V ruské Belgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou pak vypukl požár v muničním skladu. USA zašlou Ukrajině další vojenskou pomoc. Ukrajinská firma Enerhoatom hlásí, že Rusové měli odpojit Záporožskou jadernou elektrárnu od ukrajinské sítě a omezit přístup místnímu personálu. Ruský prezident Vladimir Putin následně v rozhovoru s francouzským protějškem varoval před katastrofou.

Z ukrajinského Krymu, který anektovalo Rusko, jsou hlášeny exploze. Podle Reuters se ozvaly nejméně čtyři výbuchy u letiště Belbek v Sevastopolu. Ruskem dosazený sevastopolský gubernátor Michail Razvožajev uvedl, že ruská protivzdušná obrana u Krymu sestřelila ukrajinský bezpilotní letoun a že nejsou hlášeny žádné škody.

Ukrajinská agentura Unian informovala, že se podle místních obyvatel od letiště Belbek ozvaly opakované výbuchy a že tam hoří. Belbek je podle této agentury největší leteckou základnou ruských okupačních sil na Krymu.

Ruskojazyčný web stanice BBC uvedl, že krymské úřady dříve informovaly o operaci protivzdušné obrany v Kerči, kde byl podle nich sestřelen bezpilotní letoun. Podle serveru Ukrajinska pravda tamní obyvatelé rovněž slyšeli exploze. V ruské Belgorodské oblasti hraničící s Ukrajinou vypukl požár v muničním skladu a vyžádal si evakuaci dvou vesnic, uvedl místní gubernátor.

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje další vojenskou pomoc Ukrajině. Podle agentury Reuters, která citovala nejmenovaného představitele americké obrany, bude mít balík hodnotu 775 milionů dolarů (19 miliard korun) a bude mimo jiné obsahovat monitorovací bezpilotní letadla. USA také poprvé Ukrajině dodají vozidla odolná proti minám.

Rusové se chystají odstavit dosud fungující reaktory v Záporožské jaderné elektrárně a odpojit ji od ukrajinské sítě. Kvůli tomu již omezili přístup personálu do elektrárny, na pracoviště směli pouze zaměstnanci, kteří zajišťují provoz jaderných bloků, uvedla ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která za normálních okolností tuto největší jadernou elektrárnu v Evropě spravuje.

Ruský prezident Vladimir Putin následně v rozhovoru s francouzským protějškem Emmanuelem Macronem vzkázal, že ostřelování Záporožské jaderné elektrárny vytváří riziko katastrofy. Macron naopak uvedl, že je bezpečnostními riziky v elektrárně znepokojen.

Ukrajina bude s Ruskem jednat o míru pouze v případě, že okupanti opustí všechna obsazená území Ukrajiny, zopakoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten taková vyjádření říká v posledních týdnech často. Další ukrajinští představitelé pak otevřeně hovoří o tom, že chtějí Rusy vyhnat nejen z oblastí, které okupují od začátku invaze, tedy od 24. února, ale i poloostrov Krym, který Rusové anektovali v roce 2014.

Tagy:
jaderná elektrárna invaze letiště Ukrajina výbuch exploze on-line Krym Rusko Charkov Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Sevastopol Záporoží Záporožská jaderná elektrárna ruská invaze na Ukrajinu Belbek