Rusové ostřelují ukrajinskou infrastrukturu. Výpadky proudu hlásí i Moldavsko

Temné budovy při výpadku elektřiny v Kyjevě (14. listopadu 2022).

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruské střely ve středu poničily infrastrukturu v Kyjevské oblasti. Region je po útocích bez proudu, uvedl na Telegramu oblastní gubernátor Oleksij Kuleba. Problémy s dodávkami elektřiny zaznamenaly i další části Ukrajiny a také Moldavsko. Kyjev podle starosty Vitalije Klička hlásí civilní oběti a metropole je bez vody. Ukrajinci podle informací prezidenta Volodymyra Zelenského staví „centra neporazitelnosti“. Europoslanci schválili označení Ruska za stát podporující terorismus.

V několika ukrajinských oblastech se ve středu po poledni ozvala série výbuchů, informují s odkazem na sociální sítě tamní média. Explozi hlásí i Kyjev, podle starosty Vitalije Klička byla zasažena kritická infrastruktura. V ulicích se rozezněl protiletecký poplach. Problémy s dodávkami elektřiny jsou hlášeny po celé Ukrajině i v sousedním Moldavsku.

Gubernátor Záporožské oblasti Oleksandr Staruch na Telegramu informoval, že ruská střela ve středu 23. listopadu v brzkých ranních hodinách zasáhla porodnici, která byla součástí nemocnice u Záporoží. Při zásahu zahynul novorozenec, jednalo se o dvoudenního chlapečka.

V reakci na ruské ostřelování ukrajinské energetické infrastruktury Ukrajinci staví „centra neporazitelnosti“, uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Jedná se o místa, v nichž lidé po výpadku proudu naleznou vše potřebné – teplo, vodu, stravu, mobilní signál nebo první pomoc, a to vše bezplatně 24 hodin denně.

Europoslanci schválili označení Ruska za stát podporující terorismus kvůli záměrným útokům jeho armády na civilní cíle a infrastrukturu na Ukrajině.

Bělorusko chce od ledna zvýšit poplatek za tranzit ropy o 39 procent. Odůvodňuje to očekáváním, že objem ropy v běloruské části přepravního systému klesne o polovinu. S odvoláním na Igora Ďomina, mluvčího ruské společnosti Transněfť, o tom informovala agentura TASS.

Náměstek ředitele operací CIA David Marlowe sdělil posluchačům v Haydenově centru na Univerzitě George Masona, že Putin promarnil svůj vliv po celém světě, když Rusko napadlo Ukrajinu, píše WSJ. „Hledáme po světě Rusy, kteří jsou Putinovými činy znechuceni stejně jako my,“ dodal Marlowe a doplnil: „Jsme otevřeni obchodu.“

Tagy: