Válka na Ukrajině neskončí, dokud bude Putin naživu. Západ to neovlivní, míní spisovatel

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (22.11.2022 6:40)

Po devíti měsících od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu je naděje na příměří mezi Kyjevem a Moskvou stále v nedohledu. Jeden z nejvýznamnějších ruských spisovatelů současnosti, Michail Šiškin, je přesvědčen, že zástupci Západu ani Ukrajiny nemůžou mír zajistit sami. Podle něj totiž konflikt bude trvat do té doby, dokud bude naživu ruský prezident Vladimir Putin. Šiškin, který je velkým kritikem kremelské politiky, to řekl v rozhovoru pro švýcarský deník Berner Zeitung.

„Válka na Ukrajině bude trvat, dokud bude Vladimir Putin naživu. Ukrajina teď musí hlavně získat více zbraní, aby současnou situaci ustála. V této válce již nelze zachovávat neutralitu. Každé otálení s dodávkami znamená další mrtvé děti,“ řekl Šiškin, čímž nepřímo vyzval západní země, aby v masivní podpoře Ukrajiny pokračovaly.

Podle známého ruského spisovatele ale Ukrajina ani NATO nemohou Rusko porazit. „To mohou udělat pouze sami Rusové. Zánik současného státního uspořádání je ale nevyhnutelný. Současná Ruská federace přestane existovat,“ předpověděl v rozhovoru pro Berner Zeitung.

Šiškin není zdaleka sám, kdo je přesvědčen o tom, že ani Západ, ani Ukrajinci svrhnout Putinův režim nemohou. Pojistkou ruského diktátora je totiž vlastnictví jaderných zbraní, jejichž použitím Kreml v posledních měsících často vyhrožuje.

„Neumím si představit, že Putin stane před soudem. Variant, jak jeho život skončí, však není mnoho. Buď zemře přirozenou smrtí, nebo mu k tomu jeho nejbližší okolí pomůže. Možná také uprchne do Středoafrické republiky, kde si už před lety vybudoval bezpečné zázemí,“ zmínil Šiškin, který žije od roku 1995 ve Švýcarsku či v Německu.

Srovnání s Hitlerem

​O tom, že má Putin v případě nouze připravený plán útěku právě do Středoafrické republiky, se ve veřejném prostoru hovoří již delší dobu. Před časem přišel se zajímavou zprávou ruský zpravodajský kanál General SVR, který zveřejňuje interní informace z Kremlu.

Putin si měl ve Středoafrické republice „odložit“ významné jmění v hotovosti i ve zlatě – v přepočtu více než 300 miliard korun. Právě Středoafrická republika by mohla být jednou z destinací, do níž by šéf Kremlu uprchl v případě, že by se situace kolem války na Ukrajině začala pro Rusko obzvlášť nepříjemně vyvíjet.

Šiškin osobu Putina srovnal s Adolfem Hitlerem a současnou Ruskou federaci pak připodobnil k nacistickému Německu: „Když ztratíte vědomí, někdy pomůže silná facka. Totální porážka pomohla Němcům dostat se z hitlerovské mánie. Velmi doufám, že porážka v této válce pomůže i mému lidu dospět k tomuto uvědomění,“ přeje si ruský spisovatel.

Tagy: