Rusům hrozí u Chersonu smrtící past. Připravují ústup za Dněpr, píší analytici

Tank v Mariupolu zaútočil na obytný dům. (11. 3. 2023)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že ruská armáda zaminovala Kachovskou přehradu. Z útoku se podle něj Moskva chystá obvinit Ukrajinu. Zároveň s tím musí Ukrajinci od čtvrtka počítat s postupným vypínáním elektrického proudu po celé zemi. V Chersonské oblasti Rusko kvůli ukrajinské protiofenzivě započalo masovou evakuaci obyvatel. Vedle toho se přesun týká i vojenské techniky okupantů. Informoval o tom Institut pro studium války (ISW) s tím, že se Rusko snaží vyhnout dalšímu zbrklému ústupu. Ukrajinské operační velitelství Jih informovalo o dalších válečných úspěších: „Zabili jsme 28 ruských vojáků a zničili další techniku.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k Evropské radě varoval, že Rusové zaminovali Kachovskou přehradu a chystají na ni útok, ze kterého obviní Ukrajince. Exploze dle Zelenského povede k zaplavení Chersonu a více než 80 osad a k přerušení dodávek vody na jižní Ukrajinu. Záporožská jaderná elektrárna by se navíc mohla ocitnout bez vody, která je potřebná k ochlazování.

Proruské úřady začaly evakuovat obyvatele okupované Chersonské oblasti na levý břeh řeky Dněpr. Ve středu o tom informovala ruská tisková agentura TASS s odvoláním na okupační správu města Olešky. Podle Moskvou dosazeného šéfa oblasti Volodymyra Salda chtějí úřady během týdne evakuovat 50 až 60 tisíc lidí. Saldo už v úterý přiznal, že důvodem je úspěšná ukrajinská protiofenziva. Podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) jde o předzvěst velkého boje.

Kromě toho přesouvají Rusové přes řeku Dněpr také svou vojenskou techniku. Poukázal na to ISW. „Ruské síly se pravděpodobně alespoň částečně poučily ze svých neúspěchů během panického ústupu z Charkovské oblasti, a to tváří v tvář předchozí ukrajinské protiofenzívě,“ uvádí ISW. Vojensky rozumné by dle analytiků bylo koordinovaně odsunout muže a techniku, aby se zabránilo dalšímu zničujícímu útěku. „Takový úprk v Chersonu by mohl uvěznit ruské síly a techniku na západním břehu řeky Dněpr,“ podotkl ISW.

Další úspěchy na frontě k 20. říjnu hlásí ukrajinské operační velitelství Jih: „Naše armáda zabila 28 ruských vojáků a zničila několik samohybných dělostřeleckých systémů typu Msta-S, minomet, bojové vozidlo pěchoty a nepřátelský tank.“ Ukrajinské ozbrojené síly rovněž zničily dva ruské muniční sklady a kontrolní stanoviště u obce Borozenske v Chersonské oblasti.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Lubomír Zaorálek ČSSD Evropská rada Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Kachovská přehrada