Noc plná sirén. Ukrajinci nad Kyjevem sestřelili dvacet vzdušných cílů

Ukrajincům se v noci podařilo nad hlavním městem sestřelit nejméně dvacet vzdušných cílů. Měly mezi nimi být i íránské drony, informoval gubernátor Oleksij Kuleba. Cílily na ukrajinskou infrastrukturu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na Twitteru poděkoval Česku za to, že během svého předsednictví EU podporovalo jeho zemi na cestě do Unie. Ukrajinská armáda uvedla, že na Nový rok její útok raketomety HIMARS zabil ve městě Makijivka v Doněcké oblasti na 400 ruských vojáků.

Dění na Ukrajině sledujeme ON-LINE.

Ukrajinci o silvestrovské půlnoci zasáhli raketomety HIMARS budovu školy ve vesnici Makijivka, kterou Rusové používali jako vojenskou základnu. Ukrajinské zdroje hovoří o stovkách mrtvých a zraněných. „Santa do pytlů zabalil zhruba 400 mrtvých prasat. Dalších asi 300 utrpělo různě vážná zranění,“ uvedlo na Telegramu Ředitelství strategické komunikace ozbrojených sil Ukrajiny. Informaci nelze v současné době nezávisle ověřit.

Rusko útok raketometů i poničení budovy školy přiznává, množství mrtvých však nepotvrzuje. Ruští představitelé mluví podle agentury TASS o patnácti zraněných. Zásah školy na Telegramu potvrdil také mluvčí doněckých ruských separatistů Daniil Bezsonov. Podle ruského propagandistického zpravodajství Grey Zone bylo v budově přes sto rekrutů, zemřít jich prý mohlo zhruba mezi padesáti a sedmdesáti.

Ukrajinci sestřelili v noci nad hlavním městem nejméně dvacet vzdušných cílů, oznámila Kyjevská městská vojenská správa na Telegramu. Kolik z nich tvořily zásahy dronů zpráva neuvádí. „Rusko vyslalo několik (bezpilotních letounů íránské výroby) Šáhedů. Cílilo na kritickou infrastrukturu,“ napsal nicméně na síti sociální síti gubernátor Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba.

„Letecký poplach trval od půlnoci přes čtyři hodiny, ruské útoky poničily obytnou budovu a zranily jednoho člověka,“ informovala agentura Ukrinform.

V Kyjevě a okolí byly již v noci na neděli slyšet výbuchy a po celé Ukrajině platil letecký poplach. Ukrajinská armáda oznámila, že její protivzdušná obrana na Nový rok sestřelila 45 íránských dronů Šáhed, které Rusko používá ke vzdušným útokům. Jen nad Kyjevem byly zničeny přes tři desítky vzdušných cílů. Moskva tvrdí, že její vzdušné útoky z 31. prosince cílily na výrobu dronů, které Ukrajina používá pro údajné teroristické útoky proti Rusku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s vděkem psal o pomoci České republiky. „Děkuji přátelskému Česku a premiérovi Petru Fialovi za to, že během předsednictví podporovali Ukrajinu na její cestě za členstvím v EU,“ uvedl na Twitteru. Ocenil také, že si sedmadvacítka udržela jednotu a zůstala solidární s Ukrajinou čelící ruské agresi. „Společně zvítězíme,“ dodal.

Tagy: