Mezi minami hledají mrtvé kolegy. Štáb CNN točil v terénu se speciální ukrajinskou jednotkou

Ukrajinci pátrají po tělech svých padlých.

Ukrajinci pátrají po svých padlých

Ukrajinská armáda má plné ruce práce s boji na jihu a východě země, přesto vyčlenila část mužů na práci, která souvisí s již uplynulými vojenskými akcemi. Přesto je mimořádně důležitá. Jde o vyhledávání nezvěstných vojáků, kteří zřejmě padli, ale jejich osud je armádě i rodinám neznámý. Štáb CNN jeden takový tým na východě Ukrajiny doprovázel.

Reportér Nic Robertson vyrazil společně s triem Ukrajinců kamsi na východ Ukrajiny do oblasti, kterou Rusové opustili teprve před několika týdny. Pátrat zde mají po skupině ukrajinských vojáků, kteří jsou hlášeni jako nezvěstní už delší dobu.

„Je to důležité pro jejich rodiny i pro tuto zemi, abychom je vrátili domů,“ popisuje velitel pátracího týmu Leonid Bondar. On a jeho muži jsou první, kdo v oblasti na tomto úkolu pracuje. Šance, že by byli naživu je minimální. Bondarův tým se specializuje na vyhledávání a zkoumání lidských ostatků.

Musí si dávat pozor, protože nebezpečí se může skrývat kdekoliv. Bondar upozorňuje zejména na miny. Samotnou oblast Ukrajinci dobyli zpět před zhruba šesti týdny. Do té doby ji drželi Rusové, kteří ji získali již během jara. V oblasti se nacházela i šestice hledaných ukrajinských vojáků.

„Vyloučili jsme možnost, že by se těla rozletěla po explozi,“ vysvětluje pro CNN ukrajinský velitel s tím, že se jeho týmu již podařilo najít dvě těla. Během prvního dne prací nachází i důkazy něčeho, čeho se obával – stopy dokazující nelidskost Rusů. Ukrajinci totiž našli fragmenty kostí svých padlých, a mají tak za to, že Rusové se jednoduše pokoušeli těl zbavit tím, že je chtěli spálit.

Co může pomoci k identifikaci?

Další den Bondar a jeho tým kopou v krytu, kde si myslí, že se ukrajinští vojáci schovávali před ostřelováním. Ukazuje se, že nejspíš měli pravdu, protože zde našli další těla. Jeden z padlých má na ruce prsten, což může značně pomoci při jeho identifikaci.

Kromě toho však nachází i další kousky kostí, což podporuje jejich podezření, že Rusové se snažili těl zbavit. „Tohle není poprvé, co jsme narazili na situaci, kde normy lidskosti jsou pryč a vojáci nejsou řádně pohřbení,“ přiznává smutně Bondar.

Pátrání jeho týmu má své výsledky. „Našli jsme pět našich mužů. Otázkou zůstává, co to jedno zbylé tělo,“ popisuje pro CNN velitel. Ostatky nalezených budou podle něj navráceny rodinám, aby se s nimi mohly důstojně rozloučit. Tělo šestého vojáka se jim však doposud nepodařilo najít.

Tagy: