Eurasie od Vladivostoku až po Lisabon. Ruský exprezident nastínil Putinovy plány

Dmitrij Medveděv

Darja Stomatová z Charkova

Celý svět v posledních dnech zděsily záběry z ukrajinského města Buča poblíž Kyjeva. Rusové tam povraždili stovky civilistů a jejich těla nechali pohozená na ulicích či ve sklepeních. Moskva jakoukoliv vinu odmítá a tvrdí, že se je západní mocnosti snaží „démonizovat“. Dmitrij Medveděv prohlásil, že cílem vojenské operace je vytvořit Eurasii.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Představitelé Ruska i nadále odmítají, že by měli cokoliv společného s vražděním civilistů, mezi kterými jsou i ženy a děti, ve městě Buča. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja oznámil, že ruská armáda na Ukrajinu prý nepřišla dobývat území, ale přinést mír do „krví nasáknutého Donbasu“.

Gubernátor Záporožské oblasti na jihovýchodě Ukrajiny Oleksandr Staruch lidské ztráty v některých vesnicích v tomto regionu přirovnal k situaci v Buči. „Nechci nikoho děsit, ale u nás není pouze jedna taková Buča, řekl Staruch podle RBK-Ukrajina.

Evropská komise v úterý navrhla pátý balík protiruských sankcí, který počítá se zákazem dovozu ruského uhlí do Evropské unie. Cílem je také znemožnit lodním a silničním dopravcům z Ruska využívat přístavy a silnice v EU či dále omezit export důležitých produktů, z nichž má ruský režim značné příjmy.

Mezitím v ukrajinských městech znovu znějí sirény, které varují před možnými nálety ruských letadel. Hrozba trvá takřka ve všech velkých městech.

Podle posledních záběrů ze satelitních snímků se zdá, že Ukrajincům se daří tlačit na ustupující Rusy na severu země u Kyjeva. Obránci získávají zpět ztracené území. Mnoho ruských jednotek se však stále nachází na jihu země poblíž poloostrova Krym či na východě u Donbasu a Luhansku. Právě „osvobození“ této oblasti nyní Rusko uvádí jako nový cíl operace.

„Cílem je kvůli míru budoucích generací samotných Ukrajinců konečně vybudovat otevřenou Eurasii – od Lisabonu po Vladivostok,“ řekl na Telegramu podle webu Daily Mail bývalý ruský prezident a současný místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv o ruské invazi na Ukrajinu.

Tagy:
OSN Velká Británie Ukrajina USA Rusko Kyjev ITAR-TASS Buč ruská invaze na Ukrajinu Vasily Nebenzya