Stovky mrtvých okupantů denně. Ukrajina popsala boje v Soledaru, které neutichají

Na Donbasu nadále zuří brutální boje mezi ukrajinskou armádou a ruskými okupanty. Obzvlášť krvavé bitvy probíhají u Bachmutu a Soledaru. Ukrajinský ministr obrany uvedl, že denně v oblasti zahyne nebo utrpí zranění až 500 ruských okupantů. Podle americké stanice CNN se ze Soledaru stáhla část ukrajinských vojáků. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová řekla, že EU musí pokračovat ve zvyšování tlaku na Rusko a v podpoře Ukrajiny.

Část ukrajinských vojáků ustupuje ze Soledaru, uvedl v pátek reportér stanice CNN, který se spolu se svým štábem nachází jen pár kilometrů od východoukrajinského města. Moskva tvrdí, že se její vojska Soledaru ve čtvrtek večer po dlouhých a tvrdých bojích zmocnila. Kyjev to vzápětí odmítl.

Ukrajinský vojenský expert Oleksandr Krajev odhadl, že obě strany v bitvě o Soledar každý den přicházejí o několik stovek vojáků. Obrovská je také podle dostupných informací spotřeba munice. Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak označil boje o Soledar a Bachmut za vůbec nejkrvavější od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov uvedl, že ztráty obranných sil jsou mnohem nižší než ztráty nepřítele. Zdůraznil, že každý den je zabito či utrpí zranění přibližně 500 ruských vojáků. Dodal, že ukrajinští obránci nadále drží své pozice. „Situace je velmi obtížná, ale pod kontrolou,“ podotkl Reznikov.

Američtí představitelé hodnotí bitvu o Soledar jako velmi obtížnou. „Je zřejmé, že několikaměsíční ruská kampaň si zřejmě vyžádala extrémní a obrovské ztráty. Zahynuly tisíce nepřipravených a špatně vybavených ruských branců,“ prohlásil zástupce mluvčího amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel. „Kreml sám přiznal, že jeho rozhodnutí zaútočit na Soledar ho přišlo draho,“ doplnil.

Ukrajinští představitelé varují před hrozícím novým ruským útokem, který by podle nich mohl přijít z Běloruska. Podle agentury Reuters je to nepravděpodobné kvůli složitému terénu. Na severozápadě Ukrajiny poblíž hranic s Běloruskem jsou totiž řeky vylité z břehů, silná vrstva bahna a podmáčená pole. Podle analytiků se navíc Minsk dlouhodobě odmítá do konfliktu vojensky zapojit.

EU musí pokračovat ve zvyšování tlaku na Rusko a v podpoře Ukrajiny. Uvedla to šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová po jednání se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem, jehož země nyní předsedá sedmadvacítce. Evropská unie je podle von der Leyenové připravena v lednu Kyjevu vyplatit první část z úvěrového programu o celkové výši 18 miliard eur (431 miliard korun). Uvedly to agentury Reuters a DPA.

Tagy: