Těžké ztráty pro okupanty. Armáda dronů rozdrtila desítky tanků, hlásí Ukrajinci

Zničený tank T-80 s věží otočenou vzhůru nohama

Ukrajinským silám se díky strojům z programu Armáda dronů podařilo za poslední týden zničit desítky tanků i další ruské techniky, uvedl ukrajinský vicepremiér Mychajlo Fedorov. Ukrajinci podle zpráv generálního štábu nadále postupují. Provedli celkem 11 leteckých úderů, poškodili osm dělostřeleckých jednotek a celkem měli zlikvidovat už asi 268 630 ruských útočníků. V souvislosti s katastrofálními ztrátami okupantů se očekává, že v blízké budoucnosti začne masová nucená mobilizace obyvatelstva v Rusku a na dočasně okupovaných územích Ukrajiny. Obránci hlásí postup na jihu země i v Doněcké oblasti na východě.

Ukrajinští operátoři dronů od 4. do 11. září zničili přes 200 kusů ruské techniky, uvedl vicepremiér Mychajlo Fedorov. „Nové výsledky Armády dronů. Vojáci za poslední týden zničili 35 tanků, 55 obrněných vozidel a 58 nákladních vozidel. Drony za pár tisíc dolarů zasahují ruskou techniku za desítky milionů,“ napsal v pondělí na Telegramu. Podle přiloženého seznamu zničených ruských cílů se Ukrajincům dále podařilo zasáhnout například 36 kanónů nebo 11 samohybných děl.

ČTĚTE TAKÉ: NATO plánuje největší vojenské cvičení od studené války. Forma české účasti se řeší

Armáda dronů je společný projekt ukrajinské vlády, armády i soukromých skupin, vedený místopředsedou vlády Fedorovem. Jednou z tváří iniciativy, která sbírá finance na dodávky dalších bezpilotních letounů, je i herec Mark Hamill, který ztvárnil postavu Lukea Skywalkera v sérii Hvězdných válek.

Ukrajinské síly nadále drží iniciativu, zadržují nepřítele, provádějí útočné operace a dobývají ukrajinskou pevninu zpět metr po metru. Podle informací generálního štábu nepřátelské útoky způsobily okupantům značné ztráty na lidských silách a vybavení. Celkem měly obranné síly Ukrajiny zlikvidovat už asi 268 630 ruských útočníků, očekává se proto, že v blízké budoucnosti začne masová nucená mobilizace obyvatelstva v Rusku a na dočasně okupovaných územích Ukrajiny. Podle různých odhadů může počet mobilizovaných lidí dosáhnout 400 000 až 700 000.

Ukrajinské jednotky hlásí postup na několika místech v Doněcké oblasti na východě země, která je jedním z ohnisek bojů během rok a půl trvající ruské invaze. Úspěch si Ukrajinci připsali také na jihu země, uvádí agentura Reuters s odvoláním na zástupce úřadů a armády.

Šéf vojenské správy Avdijivky v Doněcké oblasti Vitalij Barabaš řekl, že ukrajinští vojáci využili toho, že se ruské síly soustředily na jeden sektor fronty a postoupily do vesnice Opytne, jejíž část ovládli. „Nepřítel tento jižní směr tak trochu přehlédl,“ pronesl Barabaš. Postup Ukrajinců Barabaš označil za „bleskovou útočnou operaci“ a dodal, že v Opytném, které se nachází několik kilometrů od letiště v Doněcku, se bojuje. Na Avdijivku, ve které se nachází obrovská koksovna, Rusové už po mnoho měsíců prakticky bez ustání útočí.

Ukrajinská armáda má na svoji protiofenzivu 30 až 45 dní, než se počasí začne zhoršovat a začne bránit dalším operacím. Pro stanici BBC to řekl předseda sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Mark Milley. Ukrajinci podle něj postupují pomaleji, než se očekávalo, ale „těžké boje pokračují“. Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v sobotu na konferenci v Kyjevě připustil, že v chladném počasí a za mokra se bojuje hůře, nicméně jde podle něho o adaptaci, a ne o přerušení bojových operací.

Rusko tvrdí, že jeho síly nad Černým mořem nedaleko Krymského poloostrova v neděli sestřelily osm ukrajinských dronů a zničily tři motorové čluny. Podle agentury Reuters to uvedlo ruské ministerstvo obrany. Vojenské motorové čluny, které byly vyrobeny v USA a v nichž pluli příslušníci ukrajinských ozbrojených sil, byly zničeny severovýchodně od Hadího ostrova, napsalo ruské ministerstvo obrany v prohlášení na komunikační síti Telegram.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva dron NATO Ukrajina USA Rusko Kyjev Mark Milley generální štáb Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Moskevský Kreml Studená válka ruská invaze na Ukrajinu Kyrylo Budanov