Ukrajina chce svolat jednání NATO o Černém moři. Rusové chystali sabotáže u Sumy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že požádal generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga o svolání Rady NATO-Ukrajina. Tématem má být bezpečnost plavby v Černém moři. Ukrajinské letectvo za uplynulý den provedlo 17 úderů na oblasti soustředění nepřítele. Ruské sabotážní jednotky se snaží překročit hranici v Sumské a Černihivské oblasti. Ruští vyšetřovatelé v pátek zadrželi prominentního nacionalistu Igora Girkina, soud v Moskvě na něj uvalil do 18. září vazbu. Při ruském ostřelování vesnice Družba v Doněcké oblasti zahynuly dvě děti – sourozenci.

„Navrhl jsem Jensovi neprodleně svolat radu kvůli naléhavým krizovým konzultacím. Jednání se uskuteční v příštích dnech. Můžeme překonat bezpečnostní krizi v Černém moři,“ řekl Zelenskyj v nočním projevu podle listu Ukrajinska pravda. Ruskem napadená země chce svolat schůzi s cílem projednání provozu koridoru, který dosud umožňoval vývoz ukrajinského obilí. Kreml totiž tento týden odstoupil od obilné dohody a pohrozil, že lodi plující do ukrajinských přístavů bude pokládat za vojenské cíle. Agentura Reuters poznamenala, že zatím nic nenaznačuje tomu, zda NATO se Zelenského návrhem souhlasila.

Za uplynulý den provedlo letectvo obranných sil 14 úderů na oblasti soustředění personálu, zbraní a vojenské techniky a tři na nepřátelské protiletadlové raketové systémy. Uvádí se to v ranní zprávě Generálního štábu Ozbrojených sil Ukrajiny, informuje agentura Ukrinform. „Naši obránci také zničili 11 průzkumných bezpilotních letounů operační a taktické úrovně. Za uplynulý den raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly dva prostory soustředění nepřátelské živé síly, zbraní a vojenské techniky, pět dělostřeleckých zařízení na palebných pozicích a nepřátelskou stanici elektronického boje,“ uvádí se v prohlášení.

Ruské diverzní jednotky se v pátek neúspěšně pokusily překročit ukrajinské hranice v Sumské a Černihivské oblasti, uvedl generálporučík Serhij Najev. „Ruská federace se nepřestává snažit najít slabá místa v naší obraně na Černihivském a Sumském směru. Byl zaznamenán průnik sabotážních skupin na hranici, ale všechny pokusy byly neúspěšné,“ uvedl Najev podle webu The Kyiv Independent.

Moskevský soud uvalil do 18. září vazbu na prominentního nacionalistu Girkina, kterého tajná služba FSB viní z podněcování k extremistické činnosti. Napsala to ruská média, podle nichž mu hrozí až pět let vězení. Bývalý důstojník tajné služby, který je znám také jako Igor Strelkov, od jara 2014 velel milicím proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

„Přibližně v 11:30 k nám přijeli vyšetřovatelé. V tu chvíli jsem nebyla doma. Krátce poté podle domovníka odvedli mého manžela a odvezli jej neznámo kam. Přes přátele se mi podařilo zjistit, že muže obvinili z extremismu. Nevím, kde se nachází, nelze se s ním spojit,“ citoval web Meduza vyjádření Girkinovy manželky Miroslavy Reginské. Dodal, že informaci o Girkinově zadržení potvrdil jeho advokát. Zatčení prý následovalo po udání od bývalého příslušníka žoldnéřské Vagnerovy skupiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusům na Krymu zvoní hrana. Osvobozovací operace Ukrajinců přijde brzy, říká expert

Při ruském ostřelování vesnice Družba ve východoukrajinské Doněcké oblasti v pátek odpoledne zahynuly dvě děti – desetiletý chlapec a šestnáctiletá dívka. Byli to sourozenci, napsal web Ukrajinska pravda s odvoláním na oblastního šéfa Pavla Kyrylenka. Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) od začátku ruské invaze potvrdil smrt nejméně 535 ukrajinských dětí, které zahynuly kvůli bojům.

Ze Spojených států na Ukrajinu zřejmě zamíří stíhačky F-16. V rozhovoru pro Fox News to uvedl zástupce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Letouny by podle něj mohly do válkou zasažené země dorazit do konce letošního roku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si myslí, že se podaří přesvědčit Moskvu, aby se vrátila k dohodám o přepravě zemědělských komodit přes Černé moře. Podle něj by se však západní země měly snažit vyjít vstříc ruským požadavkům, píše agentura Reuters. Moskva tvrdí, že nepřistoupila na prodloužení černomořských dohod, protože nebyla naplňována část, která se týká exportu ruských potravin a hnojiv.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina on-line USA Rusko Recep Tayyip Erdoğan ostřelování Doněcká oblast ruská invaze na Ukrajinu General Dynamics F-16 Fighting Falcon Igor Strelkov Ropovod Družba