Ukrajina někde prolomila obranné linie, hlásí Londýn. Rusové utíkají přes vlastní miny

Ukrajinská armáda za uplynulých 48 hodin provedla významné operace v některých místech na východní a jižní Ukrajině, informuje ve svém pravidelném hlášení o vývoji ruské invaze do sousední země britská vojenská rozvědka. Podle amerického Institutu pro výzkum války (ISW) ukrajinská armáda v pátek pokračovala v protiofenzivě na nejméně čtyřech místech fronty. Rusové v noci na sobotu opět útočili drony na Oděskou a Mykolajivskou oblast. Zemřeli nejméně tři lidé a dalších 26 utrpělo zranění. Americké špionážní satelity zaznamenaly 6. června krátce před zřícením Kachovské přehrady výbuch. Uvedl to deník The New York Times s odvoláním na vysokého amerického představitele.

Britští zpravodajci tvrdí, že na některých místech ukrajinské jednotky prorazily první ruskou obrannou linii, jinde je jejich pokrok menší. Ruské jednotky si vedly různě: některé provádějí slušné obranné operace, jiné prý poněkud chaoticky ustoupily a objevuje se stále více zpráv o tom, že Rusové mají ztráty, když se stahují přes vlastní minová pole.

Při nočních útocích ruských dronů na jihoukrajinskou Oděsu zemřeli tři lidé a dalších 26 utrpělo zranění, informovalo jižní velitelství ukrajinské armády. Trosky bezpilotního letounu sestřeleného ukrajinskou protileteckou obranou dopadly na výškový dům, který začal hořet. Tlaková vlna vyvolaná výbuchem poškodila několik dalších panelových domů v okolí. Terčem ruského útoku se v noci na sobotu stalo také vojenské letiště v Myrhorodu v Poltavské oblasti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry rozmlácené západní techniky včetně leopardů. Okupanti zlikvidovali ukrajinský konvoj

Americký průzkumný satelit zaznamenal výbuch v Kachovské přehradě těsně předtím, než se hráz zřítila. Deníku The New York Times to uvedl vysoce postavený úředník. Podle něj satelity vybavené infračervenými senzory zaznamenaly tepelnou stopu odpovídající mohutné explozi. Zdroj listu uvedl, že americké zpravodajské služby podezírají Rusko ze zničení přehrady, zatím však nemají pádné důkazy.

leteckých snímků je patrné, že se ruským okupantům u Novopokrovky v Záporožské oblasti povedlo zdemolovat nezanedbatelnou část ukrajinského konvoje – celkově dva tanky Leopard (typ 2A4 a 2A6), tank T-64BV, minimálně čtyři bojová vozidla pěchoty M2 Bradley, obrněné odminovací zařízení BMR-2 či transportní vozidlo MRAP. U dalších vraků je složité identifikovat jejich typ.

Experti nicméně mírní obavy z toho, že by ukrajinský protiútok na jihu země selhával. „Ano, Ukrajinci na jihu měli ztráty. Rusáci tam dělostřeleckou palbou zasáhli ukrajinský konvoj – tank (asi leopard) a několik BVP. Nikdo nečekal, že to bude beze ztrát. Právě i tohle průzkum bojem přináší. Nicméně přináší také cenné informace Ukrajincům. Proto to dělají. Stůjme při nich,“ uvedl bezpečnostní analytik Martin Svárovský.

Obyvatelé Chersonské oblasti se vypořádávají s katastrofickou záplavou. Tu zřejmě způsobila ruská armáda, která je podezřelá z úterního odpálení hráze obří Kachovské přehrady. V okolí Chersonu se nachází reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr. Mluvil například s dobrovolníky, kteří se Ukrajincům zasaženým tragédií nevídaných rozměrů snaží pomoci.

Tagy: