Ukrajinská velká města pod masivní ruskou palbou. Exploze hlásí i Kyjev

Ukrajinské úřady hlásí další velké vzdušné útoky ruských sil. Exploze byly slyšet i v hlavním městě Kyjevě a jeho okolí, podle úřadů v metropoli funguje protivzdušná obrana. Rusko v noci na pátek podniklo 17 vzdušných úderů na Záporoží. Podle úřadujícího starosty Anatolije Kurtěva jde o největší útok na město od začátku invaze. Rusové zahájili další velkou ofenzivu v Luhanské oblasti. V okolí doněckého Bachmutu nadále zuří krvavé boje. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj absolvoval cestu po Evropě, zastavil se v Londýně, Paříži i Bruselu, kde jednal s mnoha evropskými státníky včetně premiéra Petra Fialy (ODS). Po cestě zpět se setkal i s polským prezidentem Dudou.

Ruské síly podnikají další velké vzdušné útoky. Několik energetických zařízení na východě, jihu i na západě Ukrajiny v pátek ráno zasáhly ruské střely, uvedla podle agentury Reuters ukrajinská energetická společnost Ukrenerho. Údery podle ní narušily dodávky elektrického proudu. Exploze byly slyšet i v hlavním městě Kyjevě a jeho okolí. Ukrajinské úřady už v noci na pátek informovaly o ruských vzdušných úderech na Ukrajinu, hlásilo je například Záporoží.

Charkov hlásí deset výbuchů po ruských raketových útocích. Zatím není jasné, zda si útoky cílené na energetickou infrastrukturu vyžádaly nějaké oběti. „Během jedné hodiny bylo v Záporoží zaznamenáno 17 nepřátelských vzdušných úderů, což je největší počet od začátku plnohodnotné invaze,“ uvedl tajemník záporožské městské rady Kurtěv s tím, že útoky směřovaly na energetické objekty. „Informace o škodách a obětech jsou průběžně aktualizovány,“ dodal.

Ruské síly zahájily další velkou ofenzivu v Luhanské oblasti, uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Tempo ruských operací podél linie Svatove a Kreminna se za poslední týden výrazně zrychlilo a ruské zdroje podle ISW informují, že okupanti útočí na ukrajinské obranné linie a postupují na hranicích Charkovské a Luhanské oblasti, hlavně severozápadně od Svatove u Kupjansku a západně od Kreminny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Chcete si zapinkat s Rusy? Český olympijský výbor čelí kritice za odmítání bojkotu her

V Doněcké oblasti nadále zuří tvrdé boje mezi oběma armádami. Pokračuje například krvavá bitva o Bachmut. Ukrajinci také odrazili další útok ruských jednotek u vybombardované Marjinky.

Volodymyr Zelenskyj ve středu odcestoval do Londýna, kde ho přijal britský premiér Rishi Sunak a král Karel III. Večer se Zelenskyj přesunul do Paříže. Tam se setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a s německým kancléřem Olafem Scholzem. S Macronem ve čtvrtek ráno přeletěl do Bruselu, kde se zúčastnil mimořádného summitu Evropské unie, vystoupil také v Evropském parlamentu a jednal i s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Pro ukrajinského prezidenta byla návštěva Bruselu vyvrcholením jeho teprve druhé zahraniční cesty od invaze ruských vojsk na Ukrajinu. Poprvé zavítal koncem prosince do Washingtonu. Prezident Zelenskyj se pak ve čtvrtek po cestě z Bruselu zpět do vlasti setkal v Rzeszóvě s polským prezidentem Dudou, uvedla Varšava.

Tagy: