Chcete si zapinkat s Rusy? Český olympijský výbor čelí kritice za odmítání bojkotu her

Český olympijský výbor (ČOV) sice nepodporuje možnou účast Rusů a Bělorusů na letních olympijských hrách 2024 v Paříži. Zároveň však sdělil, že nezvažuje bojkot v případě, kdyby se tak stalo. Za to čelí ostré kritice. Někteří aktivisti, politici i sportovci upozorňují, že by šlo o propagaci ruských zločinů, které Moskva za pomoci Minsku páchá na Ukrajině. O snahu zrušit zákaz ruským a běloruským sportovcům v posledních dnech usiluje Mezinárodní olympijský výbor (MOV).

„Bojkot pro nás nepřichází v úvahu, protože nebudeme trestat české sportovce za ruskou agresi. Omluvili jsme se sportovcům za bojkot her v Los Angeles 1984 a tuto frustrující zkušenost z doby komunismu nechceme v žádném případě opakovat,“ uvedl ČOV a za svůj postoj ve veřejném prostoru schytal ostrou kritiku.

V pondělí pak vydal další prohlášení, v němž sdělil, že nepodporuje účast Rusů a Bělorusů na hrách v Paříži a že je pro zachování platných sankcí, které by sportovce z těchto zemí o olympiádu připravily. ČOV však znovu odmítl případný bojkot. Odvolává se při tom na Olympijskou chartu, podle níž prý musí zajistit účast českých sportovců na hrách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ruský sportovec „hází“ bomby na ukrajinská města. Kyjev přišel s drsnou olympijskou kampaní

Postoj ČOV část české společnosti považuje za zbabělý. „Je Český olympijský výbor pro účast ruských a běloruských sportovců na hrách? Ne. Připojí se ČOV k některým zemím, které zvažují neúčast své výpravy na olympijských hrách, pokud by na nich startovali ruští či běloruští sportovci? Ne,“ shrnul jasně vyjádření ČOV populární twitterový účet Poslední skaut.

Bojkot kromě Ukrajiny zvažuje i několik dalších evropských zemí v čele s Polskem a pobaltskými státy. Zmíněné země se nyní snaží vytvořit koalici s jasným cílem – zabránit účasti ruských a běloruských sportovců.

Podle polského ministra sportu Kamila Bortniczuka by příští olympiádě mohlo bojkotovat až 40 zemí. Také proto ČOV za svůj přístup čelí ostré kritice.

„Vážený ČOV, v konfliktu, v němž jedna strana provádí genocidu a druhá se brání s vypětím všech sil, nemůžete veřejnost odbýt patetickým prohlášením. Ruští a běloruští sportovci se nesmí účastnit olympiády. Pokud budou, je naší morální povinností takové hry bojkotovat,“ sdělil Andrej Poleščuk, aktivista běloruského původu, který se dlouhodobě věnuje konfliktu na Ukrajině.

Hašek: Šéf ČOV můj názor uslyší

„‚Účast nepodporujeme.‘ To je výrok, který Rusku nahrává. Od ČOV musí být slyšet nekompromisní postoj, například: ‚Nepřipustíme účast ruských sportovců, dokud jediný ruský voják bude na území Ukrajiny.‘ Tento týden mám schůzku s Jiřím Kejvalem (předsedou ČOV), on můj názor uslyší,“ zmínil legendární hokejový brankář Dominik Hašek.

„Mohl by Český olympijský výbor vysvětlit, co přesně znamená, že nebude podporovat účast ruských a běloruských sportovců na olympiádě v Paříži? Znamená to, že bude aktivně a koordinovaně s dalšími zeměmi vystupovat a následně i hlasovat proti?“ ptal se na Twitteru bývalý eurokomisař a europoslanec Pavel Telička. Na radikálnější postoj ČOV chce tlačit například i senátor Jiří Růžička (za TOP 09).

„Jednou se i o vašich vyjádřeních a postojích budou psát dějiny. To, že nyní budete stát na špatné straně a nebudete s tím nic dělat, je vaše rozhodnutí. Vaše a nikoho jiného. I mlčení je souhlas,“ upozornil starosta obce Tetín Matěj Hlavatý (STAN).

Nejhlasitějším kritikem ČOV je zřejmě iniciativa Dárek pro Putina, která vybírá peníze, za něž se poté nakupuje vojenský materiál pro ukrajinskou armádu.

„Ukrajinští sportovci umírají v boji s ruským agresorem a naše země je oficiálně označována za jednoho z hlavních nepřátel Ruska. Jejich kr*téni vyhrožují Západu jaderným útokem, my se skládáme na zbraně a náš olympijský výbor si s nimi chce v Paříži zapinkat?“ stojí v jednom z prohlášení.

Dárek pro Putina kromě jiného zmiňuje, že prohlášení ČOV okamžitě převzala ruská média a využila jej ve své propagandě. Na Twitteru pak iniciativa pravidelně sdílí příběhy ukrajinských sportovců, kteří zemřeli kvůli brutální ruské agresi.

Věcí se zabývá i česká vláda

Novinář Martin Ondráček, který se na organizaci projektu Dárek pro Putina podílí, také založil petici, pomocí níž žádá Český olympijský výbor, aby všemi prostředky zabránil vstupu sportovců Ruska a Běloruska do olympijských kvalifikačních soutěží a aby vyhlásil bojkot her v případě, že bude Rusům a Bělorusům účast povolena. Petici již podepsalo více než 5 300 lidí.

Mezinárodní olympijský výbor nedávno uvedl, že by vybraní sportovci z Ruska a Běloruska mohli startovat v Paříži jako neutrální účastníci. Museli by se vymezit proti válce a nesměli by mít dopingovou minulost. Na olympiádu by se mohli kvalifikovat ze soutěží v Asii. Kyjev ovšem takovou vidinu nepodpořil a prohlašuje, že neutralita, kterou se sportovní organizace snaží razit, neexistuje.

Událostí se zabývá i česká vláda. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) chce o věci jednat s Národní sportovní agenturou a právě i s Českým olympijským výborem. Schůzka by se měla uskutečnit koncem týdne.

Tagy: