Ukrajina potřebuje jasnou perspektivu vstupu do NATO a EU, prohlásil Fiala

Premiér Petr Fiala se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko ráno opět ostřelovalo ukrajinská města včetně Kyjeva. Právě v hlavním ukrajinském městě už se nachází čeští ministři. Český premiér Petr Fiala (ODS) po jednání s ukrajinskou vládou mimo jiné uvedl, že se obě země shodli na prohloubení vzájemné spolupráce. Rovněž řekl, že Ukrajina dělá jasné kroky v naplňování podmínek cesty do EU.

Nový on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Rusko opět ostřeluje ukrajinské území. Série výbuchů se v ranních hodinách ozvala v Kyjevě. V hlavním městě šlo ráno slyšet poplašné sirény. Nad metropolí byl ráno vidět kouř stoupající z asi deseti míst výbuchů, uvedli svědci. Část města je bez proudu. Exploze hlásila i další ukrajinská města včetně Záporoží a Charkova.

Několik členů vlády premiéra Petra Fialy (ODS) se už nachází v Kyjevě, kde jednali s ukrajinským kabinetem. Plánovaný příjezd českých ministrů se zpozdil v důsledku již zmíněného ranního ruského bombardování ukrajinské metropole. Členové vlády si prohlédli následky ostřelování, poté vyrazili jednat s ukrajinskými protějšky. Situaci z místa sledoval reportér CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

Kromě Fialy se na místě nachází první místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), dále ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) či ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Českou delegaci rovněž doprovází bývalý velvyslanec Ukrajiny v ČR a současný náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis. Samozřejmě nechybí česká i ukrajinská ochranka. „Přivítání v Kyjevě nám Putin zajistil velkolepé v podobě dalšího raketového útoku na hlavní město,“ uvedl na Twitteru Vít Rakušan.

Fiala odpoledne vystoupil na tiskové konferenci společně se svým ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem. Oba podepsali memoranda o další spolupráci v ekonomické i politické spolupráci. „Ukrajina dělá jasné kroky v naplňování podmínek cesty do EU, české předsednictví bude usilovat, aby byly zaznamenány ještě letos,“ uvedl Fiala v Kyjevě.

Tagy: