Další pomoc pro Ukrajinu. USA poskytnou techniku za miliardy včetně systému Patriot

Ukrajinská armáda nasadila do boje zbraň, která se podobá kontroverzní kazetové munici. Prezident Volodymyr Zelenskyj přiletěl do Washingtonu, v Bílém domě se sešel se svým americkým protějškem Joem Bidenem. Bílý dům oznámil poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard korun). Moskva šanci na mírové rozhovory nevidí, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Protiraketový systém Patriot je důležitým krokem k vytvoření efektivní protivzdušné obrany, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po jednání v Bílém domě s americkým prezidentem Joem Bidenem. Ukrajina se tak bude moci lépe bránit ruským útokům na energetickou infrastrukturu. Zelenskyj na společné tiskové konferenci s Bidenem rovněž znovu poděkoval za americkou pomoc.

Bílý dům oznámil poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard korun). Nový balíček pomoci zahrnuje i systém protivzdušné obrany Patriot, uvedla AFP. Oznámení přišlo krátce před tím, než ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přistál ve Spojených státech.

Jak upřesnil šéf americké diplomacie Antony Blinken, pomoc zahrnuje jednu miliardu na „rozšíření protivzdušné obrany a schopnosti přesného úderu“ a dalších 850 milionů dolarů na pomoc v oblasti bezpečnosti.

Podle představitele Bílého domu, který mluvil s novináři, Zelenskyj zůstane ve Washingtonu „několik málo hodin“. S Bidenem se má podle agentury AP setkat ve středu odpoledne místního času (večer až pozdě večer SEČ).

Pro Zelenského je návštěva USA první zahraniční cestou od únorového zahájení ruské invaze. Ukrajinský prezident v posledních měsících navštívil různé ukrajinské oblasti postižené boji. V úterý byl ve městě Bachmut v Doněcké oblasti, kde se mezi ukrajinskými vojáky a ruskými invazními silami odehrávají ty nejtěžší boje.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu podle CNN prohlásil, že Moskva nevidí šanci na mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou a že západní země dodávající Kyjevu nové zbraně „vedou k vyostření konfliktu“.

Tagy: