sledujeme živě

Ruský raketový útok na Dnipro si vyžádal tři mrtvé, informoval tamní gubernátor

Souhrn událostí

  • Válka na Ukrajině se dostala na další křižovatku, hlásí CNN.
  • Ruský raketový útok na Dnipro si vyžádal minimálně tři úmrtí, informoval tamní gubernátor.
  • Ukrajinci hlásí další úspěchy na jižní frontě.
  • Volodymyr Zelenskyj požaduje zvláštní tribunál pro rozsouzení ruských zločinů.

Boje na Ukrajině vyčerpávají obě armády, podle CNN se blíží další etapa války. Ukrajinci hlásí další úspěchy na jižní frontě. Rusové zase pokračují v ostřelování celé země. Raketový útok na Dnipro si vyžádal minimálně tři úmrtí, informoval tamní gubernátor.

Válka na Ukrajině se dostala na další křižovatku a vojáci na obou stranách se připravují na třetí dějství bojů, které by mohlo zvrátit rovnováhu konfliktu. Na svém webu to píše stanice CNN.

Očekává se, že dalším Putinovým krokem bude Doněcká oblast. Její dobytí by splnilo hlavní cíl (alespoň oficiální) Kremlu, tedy ovládnutí celého Donbasu, jehož část od roku 2014 ovládají Moskvou podporovaní separatisté. Zároveň se hovoří o ukrajinské protiofenzivě na jižní frontě, kde už nyní Ukrajinci postupují, aby mimo jiné získali zpět Cherson a jeho okolí.

Rusové dál pokračují v bombardování celé země. Nejméně 23 obětí na životech, včetně tří dětí, si vyžádaly čtvrteční údery ruských střel ve městě Vinnycja ve střední části Ukrajiny. Ošetření vyhledalo 117 zraněných, z nichž 71 se léčí v nemocnicích. Uvedla to agentura Ukrinform s odvoláním na oblastního gubernátora Serhije Borzova.

Při ruském raketovém útoku na Dnipro pak zemřeli nejméně tři lidé a dalších patnáct osob utrpělo zranění. Podle agentury Reuters to oznámil gubernátor Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko.

Ukrajinci hlásí další úspěch na jižní frontě. Za posledních 24 hodin zabili 18 ruských vojáků, zničili 7 vojenských vozidel a jeden polní muniční sklad, píše web Ukrinform.

Podle agentury Unian měli Rusové na Hadím ostrově v Oděské oblasti ostřelovat vlastní techniku. „S dvojicí taktických bombardérů Su-24 se nepřítel pokusil zničit zbytky vybavení, které zanechal na Hadím ostrově. Na naší straně nedošlo k žádným ztrátám,“ informovalo na Facebooku Operační velitelství Jih.

Tagy: