Ukrajinci zničili okupantům šest dronů. U Bachmutu pokračují tvrdé boje

Ukrajinci provedli 11 náletů na okupanty, hlásí také zničení nepřátelské techniky. Rusové opět útočili, a to především u Bachmutu. Mezitím čínský prezident Si Ťin-pching vyzval v prvním telefonátu od začátku války ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k jednání s Moskvou. Obě strany si vyměnily další válečné zajatce. Celkem se už ze zajetí vrátilo 2 279 Ukrajinců, vojáků i civilistů.

Během středy Ukrajinci provedli 11 náletů na koncentrace okupantů. Zničili šest nepřátelských bezpilotních letounů, dva systémy protivzdušné obrany a dva důležitější vojenské cíle nepřítele, uvedl ukrajinský generální štáb ve svém aktuálním hlášení.

Zároveň však pokračují tvrdé boje, ukrajinské obranné síly odrazily 54 „nepřátelských útoků“ v oblastech, jako je Bachmut nebo Avdijivka.

Čína v souvislosti s dlouho očekávaným rozhovorem dále oznámila, že hodlá na Ukrajinu v nejbližší době vyslat zvláštní diplomatickou misi. Kyjev podle Zelenského jmenuje velvyslance v Pekingu. Rusko kritizovalo Kyjev za údajnou neochotu jednat o míru, USA či Francie hovor přivítaly.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: USA nechtějí Kyjevu poslat nejmodernější tanky Abrams. Mohly by nahrát Rusům, říká expert

Obě válčící strany si vyměnily dalších více než 80 válečných zajatců. Ukrajina získala z ruského zajetí 44 vojáků, uvedl na Twitteru šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak. Celkem se z ruského zajetí od začátku války vrátilo 2 279 Ukrajinců, a to jak vojáků, tak civilistů, řekl ve svém pravidelném poselství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu telefonicky hovořil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, byl to jejich první kontakt od ruského útoku na Ukrajinu loni v únoru. Čínský vůdce podle státních médií Zelenského vyzval k jednání s Moskvou, které je podle něj jediným východiskem z konfliktu.

Tagy: