Ukrajinci měli zabránit vraždě ministra. Ostřelují nás české raketomety, tvrdí Rusko

RM-70 Vampire

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko se snaží získat plnou kontrolu nad Luhanskou i Doněckou oblastí. Ukrajinci však na Donbasu pokračují v tvrdém odporu vůči agresorovi. Na jižní frontě ukrajinská armáda nadále postupuje. Ukrajinské bezpečnostní složky pak tvrdí, že zmařily pokus ruských tajných služeb zavraždit ministra obrany Oleksije Reznikova. Rusko zase uvedlo, že Ukrajinci ostřelovali Doněck z českých raketometů. Bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv prozradil, za jakých podmínek Rusko přistoupí na mír. Válka je podle něj odpověď na rusofobii.

Doněck, bašta proruských separatistů na východě Ukrajiny, byl v sobotu 6. srpna ostřelován z českých raketometů RM-70, dodaných v dubnu Ukrajině. Uvedla to ruská státní tisková agentura TASS s odvoláním na vyjádření představitelů separatistické Doněcké lidové republiky (DNR).

Ukrajinské bezpečnostní složky zmařily pokus ruských tajných služeb zavraždit ministra obrany Oleksije Reznikova a náčelníka vojenské rozvědky Kyryla Budanova, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na tajnou službu SBU, prokuraturu a kyjevskou policii. Nepřátelského agenta se podle prokuratury podařilo zadržet.

Zástupce šéfa Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv se domnívá, že je nutné přímo prohlásit, že Rusko bude usilovat o mír s Ukrajinou výhradně za svých podmínek, informoval web TASS.

Rusko se snaží získat plnou kontrolu nad Luhanskou i Doněckou oblastí. Ukrajinská armáda však pokračuje v tvrdém odporu, aby Kremlu v tomto záměru zabránila. Vyplývá to z večerního hlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Rusko pravděpodobně rozmisťuje protipěchotní miny podél obranné linie na Donbase. Mohou způsobit rozsáhlé oběti, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Ruská armáda za pomoci jednotek neuznaných separatistických republik na východě Ukrajiny směřuje své útoky především na okolí Bachmutu a Avdijivky nedaleko Doněcku. Využívá k tomu dělostřelecké i letecké útoky.

Naopak na jižní frontě se okupanti spíše chystají na obranu již dobytého území. Ukrajinské útoky zde nabírají na intenzitě. Kyjev už řadu dní hovoří o počátku ofenzivních operací mířících k osvobození klíčového Chersonu. Ukrajinské síly získaly zpět několik desítek obcí v jeho okolí. I proto ruská strana do oblasti přesunuje další jednotky ve snaze posílit tamní obranu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném večerním projevu varoval, že se Moskva nedočká rozhovorů s Kyjevem ani s jeho mezinárodními spojenci, pokud na okupovaných územích Ukrajiny uspořádá referenda o připojení k Rusku. „Postoj naší země zůstává stejný jako vždy. Nic, co je naše, nedáme,“ dodal Zelenskyj.

Tagy:
Londýn Moskva Ukrajina Amnesty International Rusko Donbas Kyjev Doněck Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace