Nacistická k*rvo, zabijeme vás. Ruský politik vyhrožoval německému novináři kvůli Ukrajině

Ruský poslanec Alexej Žuravljov

Ruský poslanec Alexej Žuravljov se znovu opřel do Západu. Tentokrát šéf ultranacionalistické strany Rodina a blízký spojenec prezidenta Vladimira Putina vyhrožoval v živém vysílání ruské státní televize Rossija 1 německému reportérovi Björnu Stritzelovi, který z místa pravidelně informuje o válce na Ukrajině, že Rusové jeho a jemu podobné všechny zabijí. Bizarní výrok přišel přehnaný i prokremelskému moderátorovi.

Björn Stritzel z německého deníku Bild je jedním z mnoha západních reportérů, kteří přímo z Ukrajiny informují o aktuálním průběhu ruské agrese. Jedna z jeho reportáží o dodávkách německého dělostřelectva na Ukrajinu však rozčílila prokremelské novináře i politiky.

Ruský moderátor Jevgenij Popov nechal video odvysílat v televizi Rossija 1 během pořadu 60 minut. Stritzela označil za árijského nacistického propagandistu a přirovnal jej k Josephu Goebbelsovi.

Ještě více se však během vysílání rozohnil Alexej Žuravljov. Ultranacionalistický politik a člen ruské Státní dumy vzkázal německému reportérovi následující: „Je mi to fuk. Chci tomu nacistovi říct: ‚Kurvo, přijdeme a všechny vás zabijeme.‘“ Otevřená výhružka přišla přehnaná i Popovovi, který je běžně považován za jednu z klíčových postav ruské propagandy.

„Jsou to novináři a propagandisté, ale nebuďme takoví. Nezabíjejme nikoho. Vyhrožujete lidem v našem programu,“ zmínil rozpačitě manžel (pro Čechy poměrně známé) ruské novinářky Olgy Skabejevové. „Ano, to jsem udělal. No a co? Je mi to jedno,“ odvětil ruský poslanec.

A jak na drsnou výhružku reagoval Stritzel? „Hodně to vypovídá o ruské společnosti, když je taková šílená show vysílaná v jejich hlavním čase. I když jsou výhrůžky vůči lidem ze Západu, jako jsem já, k smíchu, je důležitější si uvědomit, že režim, který zaměstnává tyto ubohé klauny, mučí a zabíjí Ukrajince,“ napsal německý novinář na Twitter.

Není to zdaleka poprvé, kdy se Žuravljov vytasil s ostrou a nenávistnou rétorikou. V dubnu například rovněž ve vysílání státní televize hrozil Západu odpálením jaderných raket. „Jeden Sarmat a je to. Britské ostrovy by už nebyly. Takhle se na ně musí,“ prohlásil.

V květnu 2020 se zase pustil do Česka kvůli tehdejším sporům o odstranění sochy ruského maršála Ivana Koněva. Ruský poslanec navrhoval postavit velký Koněvův pomník před českou ambasádu v Moskvě. „Porušujete mezinárodní smlouvy a plivete na památku sovětských vojáků,“ vzkázal tehdy.

Pokud se Žuravljovy nejnovější výhružky vyplní, nebylo by to zdaleka poprvé, co by Rusové během války na Ukrajině zabili západního nebo ukrajinského novináře. Existují podezření, že některé útoky na konkrétní reportéry byly cílené.

Tagy: