Ukrajinci na jihu slaví významný úspěch. V Charkově odhalili rozsah ruských útoků

Ukrajinci odhalili rozsah ruských útoků.

Ukrajinci odhalili rozsah ruských útoků

Na jihu slaví Ukrajinci významný úspěch, zničili ruský radar, který odhaloval pozice jejich dělostřelectva. V Charkově pak odhalili rozsah ruských útoků – záběry ukazují stovky raket, které už na město za války dopadly. Podle Kyjeva připravují Rusové útok na Kachovskou přehradu, její zničení by znamenalo zatopení desítek vesnic a měst. Moskva má obavy, že by Ukrajina mohla v konfliktu použít takzvanou špinavou bombu. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba to označil za absurdní. Ruské síly mezitím zahájily evakuaci Chersonu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu tlumočil svým protějškům z USA, Francie, Británie a Turecka obavy Moskvy, že by Ukrajina mohla použít takzvanou špinavou bombu. Jde o konvenční výbušninu s příměsí radioaktivního materiálu.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba označil ruské tvrzení za absurdní a nebezpečnou lež a popřel, že by se Kyjev k něčemu takovému chystal. „Ruské lži o tom, že Ukrajina údajně plánuje použít ‚špinavou bombu‘, jsou stejně absurdní, jako jsou nebezpečné,“ reagoval večer na Twitteru.

Operační velitelství „Jih“ k 23. říjnu oznámilo, že ukrajinské ozbrojené síly za posledních 24 hodin absolvovaly 130 střeleckých misí, zabily sedm ruských vojáků a zničily protibaterijní radarový systém Zoopark-1 v Chersonské oblasti. Naopak na severovýchodě Ukrajinci ukázali rozsah ruských útoků, videozáběry ukazují kolik nejrůznějších střel a raket už Rusové vyslali na Charkov.

„Celkem je na místě uskladněno více než tisíc úlomků nepřátelských střel a raket,“ uvedl mluvčí charkovské oblastní prokuratury Dmytro Čubenko. Dodal, že úlomky slouží jako důkazy o ruském teroru.

Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil ve svém videoposelství, že jedině Rusko je schopno v Evropě použít jaderné zbraně. „Jestli Rusko říká, že Ukrajina údajně něco připravuje, znamená to jediné: Rusko už všechno připravilo. Myslím, že svět by měl reagovat co nejostřeji,“ prohlásil.

Ruské okupační úřady v ukrajinském Chersonu v sobotu vyzvaly civilisty, aby kvůli napjaté situaci na frontě město okamžitě opustili. Mají se přesunout na levý břeh řeky Dněpr. Podle listu Ukrajinska pravda jim to úřady dosazené Moskvou nařídily a vyzvaly je, aby si s sebou vzali doklady, peníze, cennosti a oblečení.

Tagy: