Drsné záběry ze stíhačky: Ruský pilot podvedl smrt, katapultoval se těsně před výbuchem

Sovětský dvoumotorový bitevní letoun Suchoj Su-25 má ve své výzbroji řada zemí, například Rusko, Ukrajina či Bulharsko.

Válka na Ukrajině (23.10.2022 16:12)

Od vypuknutí ruské invaze na Ukrajinu uběhlo osm měsíců. Za tu dobu se na sociálních sítích objevil nespočet záběrů z bezprostředního boje obou armád. Po internetu nyní koluje video, na němž se ruský voják katapultoval ze stíhačky krátce poté, co letoun zasáhla ukrajinská střela. Záběry je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Šílené záběry z pohledu první osoby ruského pilota. Ten se katapultoval z letounu Su-25SM, který byl předtím zasažen ukrajinskou palbou. K incidentu došlo zřejmě v létě, výbuch letounu nebyl dříve zdokumentován,“ komentoval záběry účet Ukraine Weapons Tracker, který se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

Podle twitterové stránky Blue Sauron se o sestřel postaral ukrajinský mobilní protiletadlový raketový komplet. „Šílené záběry z kamery na přilbě zachycují ruského pilota letounu Su-25. Voják se poté, co byl zasažen, katapultoval,“ zhodnotil Blue Sauron.

Video skutečně ukazuje pohled pilota letounu Su-25 z první osoby. Stroj letěl nad neobydlenou oblastí. Počasí i podoba krajiny nasvědčují tomu, že k události došlo v letních měsících. Poté, co letoun zasáhla nejspíš ukrajinská střela, se pilot katapultoval. Následně z padáku pozoroval mohutný výbuch svého letounu.

Muž přistál na zelené louce. Později se rozkoukával kolem sebe a snažil se pravděpodobně navázat kontakt se svými kolegy přes vysílačku. Jak okupant dál postupoval na ukrajinském území, už není známo. Je možné, že se nechal zajmout ukrajinskou armádou.

Tagy: