sledujeme živě

Ukrajinci opět zaútočili na Krym. Rusové chtějí mobilizovat až půl milionu mužů

Souhrn událostí

  • Ukrajinci zasáhli vojenskou základnu na Krymu.
  • Rusové chtějí mobilizovat až půl milionu mužů.
  • Kyjev hlásí bojové úspěchy v Záporožské oblasti.
  • Vyšetřovatelé na místě nehody letadla s Prigožinem prý nalezli těla deseti lidí.

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR tvrdí, že při pátečním útoku drony byla zasažena ruská vojenská základna na anektovaném Krymu. Mezi oběťmi měly být desítky okupantů. Rusko zvažuje mobilizaci dalších 450 tisíc lidí, uvedl náčelník ukrajinského obranného zpravodajství Kyrylo Budanov. Ukrajinský generální štáb hlásí bojové úspěchy a upevňování dosažených pozic v Záporožské oblasti.

Útok provedený na 126. brigádu ruské Černomořské flotily na dočasně okupovaném Krymu byl speciální operací, kterou společně provedly Bezpečnostní služba Ukrajiny a Ozbrojené síly Ukrajiny. Použít měly bezpilotní letouny. „Můžeme mluvit o několika desítkách zabitých a zraněných Rusů. Zasaženy byly i prostory pro skladování munice. Kromě toho byla vážně poškozena vojenská technika,“ poznamenaly zdroje podle Ukrinformu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM: Smutná proměna Bachmutu. Jak město vypadalo před válkou a co z něj zbylo

Web Ukrajinska Pravda informoval o probíhající mobilizaci na straně Ruska: „Rusko nepozastavilo mobilizaci a zvažuje možnost povolání dalších 450 tisíc lidí,“ uvedl Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské obranné rozvědky. Podle něj Rusové na podzim mobilizovali 350 tisíc lidí a  nyní povolávají do zbraně 20 až 22 tisíc mužů měsíčně. „Proč takové číslo, když říkají, že jejich ztráty jsou zanedbatelné?“ položil řečnickou otázku Budanov.

Ukrajinský generální štáb hlásí bojové úspěchy a upevňování dosažených pozic v Záporožské oblasti, konkrétně v sektorech Novodanylivka, Novoprokopivka, Mala Tokmačka a Očeretuvate. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) Ukrajinci postoupili blíže k druhé ruské obranné linii u vesnice Robotyne, která se nachází nedaleko zmíněné čtveřice obcí.

„Geolokační záběry zveřejněné 24. srpna ukazují, že ukrajinské síly postoupily dále k ruským obranným liniím západně od Verbove a do jižní části vesnice Robotyne,“ uvádí ISW s tím, že okupanti podle náznaků ruských vojenských blogerů udržují v místě pouze omezené pozice, pokud vůbec nějaké. Boje pokračují východně od vesnice.

Vyšetřovatelé středečního zřícení letadla vůdce žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina podle tiskových agentur uvedli, že na místě našli těla deseti lidí a černé skříňky se záznamy dat o průběhu letu. Těla obětí katastrofy jsou kvůli identifikaci podrobována testům DNA.

Tagy: