sledujeme živě

Situace v Záporožské elektrárně je vysoce riziková. MAAE volá po ochranné zóně

Souhrn událostí

  • Zelenskyj oznámil osvobození více než 1 000 kilometrů čtverečních území.
  • Ukrajincům se daří až bleskový postup v Charkovské oblasti.
  • Pokračuje také ofenziva na jižní frontě.
  • MAAE: Situace v Záporožské elektrárně je vysoce riziková.

Ukrajinské ozbrojené síly od 1. září osvobodily desítky obcí a více než tisíc kilometrů čtverečních ukrajinského území, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajincům se daří až bleskový postup v Charkovské oblasti. Dále také pokračuje ofenziva v Chersonské oblasti, jižní velitelství ohlásilo značné ztráty Rusů. Podle MAAE je situace v Záporožské jaderné elektrárně vysoce riziková, provozovatel zvažuje odstavení posledního reaktoru.

„V rámci probíhajících operací naši hrdinové již osvobodili desítky obcí. A nyní tento postup pokračoval, jsou zde nové výsledky. Celkem od 1. září osvobodili více než 1 000 kilometrů čtverečních našeho území. Díky všem, kteří to dokázali! Děkujeme armádě, skautům a speciálním službám za každou ukrajinskou vlajku, která byla v těchto dnech vztyčena (v osvobozených obcích),“ prohlásil šéf státu.

Zelenskyj také potvrdil osvobození strategicky důležitého města Balaklija v rámci ukrajinské ofenzivy v Charkovské oblasti na severovýchodě země. „Vše je na svém místě. Vlajka Ukrajiny vlaje ve svobodném ukrajinském městě pod svobodným ukrajinským nebem! Děkuji! Jsem hrdý! Držte se! Do vítězství! Sláva Ukrajině!“ napsal Zelenskyj.

Ukrajinské síly pronikly až 50 kilometrů hluboko do ruské obrany a osvobodily v Charkovské oblasti dvě desítky obcí, uvedl ve čtvrtek generál Oleksij Gromov z ukrajinského generálního štábu. Pod kontrolu ukrajinské vlády se tak vrátilo území o rozloze přesahující 700 čtverečních kilometrů, dodal list Ukrajinska pravda.

O protiútoku na východě země informovaly již dříve ukrajinské i ruské neoficiální zdroje. Prezident Volodymyr Zelenskyj poděkoval ukrajinským vojákům za úspěšné údery proti jednotkám Moskvy na jihu Ukrajiny, kde Kyjev zahájil protiofenzivu. Ukrajinské jižní velitelství oznámilo, že se jeho silám podařilo během středy zlikvidovat přes 100 ruských vojáků a značné množství nepřátelské vojenské techniky.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi Kvůli uvedl, že situace v Záporožské jaderné elektrárně, kde došlo k přerušení dodávek elektřiny a objekt je ostřelován, je vysoce riziková. Zdůraznil, že je nutné, aby v okolí elektrárny rychle vnikla ochranná zóna. Provozovatel zvažuje odstavení posledního reaktoru.

Kyjev i Moskva se vzájemně obviňují z ostřelování areálu elektrárny a z útoků v jeho blízkosti. Obě strany zároveň odmítají, že by na zařízení útočily.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Jan Lipavský Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Rada bezpečnosti OSN Chersonská oblast Charkovská oblast Mezinárodní agentura pro atomovou energii