Unikly další tajné americké plány pro Ukrajinu. Rychle se šíří po internetu

Na internetu se šíři další tajné plány USA pro Ukrajinu, Pentagon únik vyšetřuje. Ukrajinské ozbrojené síly uvádí, že v noci z pátku na sobotu zničily útočný letoun Su-25 a sedm nepřátelských dronů. Americký Institut pro studium války uvedl, že Rusko může zvýšit tlak na Západ, aby přimělo Kyjev jednat o míru.

Na sociálních sítích se podle listu The New York Times (NYT) objevily další utajované americké materiály popisující plány Washingtonu týkající se Ukrajiny, Blízkého východu i Číny. Celkem podle analytiků může jít o více než 100 dokumentů. Když se vezme v potaz jejich citlivost, může případ podle NYT poškodit administrativu prezidenta Joea Bidena, která se zdá být děním zaskočena.

Ukrajinské letectvo provedlo za uplynulý den devět úderů v oblastech, kde jsou rozmístěny ruské ozbrojené síly, uvádí Ukrinform. Mělo zničit ruský útočný letoun Su-25 u Mariinky, informuje Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny ve své ranní zprávě. „Nepřítel také přišel o sedm bezpilotních letounů, včetně tří orlanů, tří lancetů a jednoho merlina,“ stojí v prohlášení.

Rusko se chystá zahájit novou etapu informační kampaně s cílem zvýšit tlak na Západ a donutit Ukrajinu k mírovým jednáním za podmínek výhodných pro Moskvu. Podle webu Unian před tím varovali analytici amerického Institutu pro studium války (ISW).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pošlete vlhčené ubrousky a vítězství bude naše. Ruští vojáci žádají chybějící výbavu

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov během své návštěvy turecké Ankary prohlásil, že Rusko se nevzdá jednání, pokud budou zohledněny „legitimní“ zájmy Moskvy. Západu rovněž naznačil, že se k Rusku dlouhodobě chovají s despektem, a znovu připomněl význam „denacifikace“ a „demilitarizace“ Ukrajiny. ISW se domnívá, že Moskva zřejmě hodlá zvýšit informační tlak, aby se znovu pokusila vnutit Ukrajině své mírové podmínky před očekávaným protiútokem ukrajinských ozbrojených sil.

Na sociálních sítích se tento týden objevily utajované válečné dokumenty, které podrobně popisují plány Spojených států a NATO na posílení ukrajinské armády před plánovanou ofenzivou proti ruským jednotkám. Pentagon vyšetřuje, kdo za únikem plánů stojí, informoval americký list The New York Times (NYT). Plány se šíří na Twitteru a na komunikační platformě Telegram, která je široce dostupná v Rusku. Podle poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajla Podoljaka únik působí jako ruská dezinformační kampaň.

Jedinou správnou cestou k ukončení konfliktu na Ukrajině je politická dohoda, řekl po pátečním setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem čínský prezident Si Ťin-pching. Při večeři v Kantonu také uvedl, že všechny strany musejí přistoupit na kompromis, aby taková dohoda vůbec byla možná. S odkazem na sdělení čínského ministerstva zahraničí o tom informovala agentura Reuters.

Tagy: