V Moskvě se zatýká v řadách armády. Na místě je národní garda, tvrdí Ukrajinci

Ruská národní garda

Krymský most mezi Ruskem a anektovaným poloostrovem je v plamenech. Vladimir Putin kvůli tomu zřídil speciální vyšetřovací komisi. Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném videoprojevu prohlásil, že ruští představitelé začali společnost připravovat na použití jaderných zbraní. Rusko to ale podle něj není připravené učinit. Ukrajinské ozbrojené síly od začátku protiofenzivy osvobodily celkem 2 434 kilometrů čtverečních území a 96 sídel na východě země. Daří se jim i v Chersonské oblasti, kde od prchajících okupantů získali stovky kusů ruské obrněné techniky. V Lymanu na východě Ukrajiny se po jeho osvobození ukrajinskými silami a odchodu ruských jednotek našlo provizorní pohřebiště s 200 hroby a jeden masový hrob.

Ukrajinský prezident v pátek ve svém pravidelném videoprojevu prohlásil, že Rusko začíná pomalu připravovat své obyvatele na použití jaderných zbraní. A to například pod záminkou obrany anektovaných částí Ukrajiny, které se Putinův režim zavázal chránit jako své vlastní území.

„Začínají připravovat svou společnost. To je velmi nebezpečné,“ řekl Zelenskyj. „Nejsou připraveni to udělat, použít je. Ale začínají o tom mluvit. Nevědí, jestli je budou používat, nebo ne. Myslím, že je nebezpečné o tom vůbec mluvit,“ dodal.

Ukrajinské operační velitelství „Jih“ oznámilo, že tamní síly zabily 105 ruských vojáků a zničily osm tanků, 18 houfnic Msta-S a Msta-B, jednu 152mm kanónovou houfnici, čtyři minomety a 15 obrněných vozidel. Zároveň zlikvidovaly tři muniční sklady či kamikaze drony.

V severodoněckém Lymanu bylo po vyhnání ruské armády nalezeno pohřebiště s více než 200 těly a masový hrob, ve kterém mohou být těla civilistů i vojáků – přesný počet pohřbených osob se teprve bude zjišťovat. Na zveřejněných fotografiích je vidět mnoho malých dřevěných křížů a záchranné složky v bílých ochranných oblecích. Podle policejních zpráv bylo mezi mrtvými několik malých dětí a několik rodin.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze Ukrajina exploze Krym Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Lyman Most přes Kerčský průliv