V Rusku uvalili vazbu na prominentního nacionalistu Girkina. Obvinili ho z extremismu

Nacionalista Igor Girkin

Ukrajinci zničili ruský samohybný minomet

Ruští vyšetřovatelé v pátek zadrželi prominentního nacionalistu Igora Girkina, soud v Moskvě na něj uvalil vazbu. Stoupenec války proti Ukrajině poslední dobou stále ostřeji kritizoval ruské vojenské velení i prezidenta Vladimira Putina a označoval je za neschopné. Spojené státy na Ukrajinu dodají do konce roku stíhačky F-16, píší ukrajinská média s odkazem na rozhovor zástupce Bílého domu pro národní bezpečnost Johna Kirbyho pro Fox News. Lodě mířící do ruských přístavů lze považovat za plavidla s vojenským nákladem, uvedl Kyjev. Rusko opět útočilo na jihu Ukrajiny. Oděsa a Mykolajiv hlásí mrtvé a zraněné. Kazetová munice z USA už je na Ukrajině a efektivně se tam používá.

Moskevský soud uvalil do 18. září vazbu na prominentního nacionalistu Girkina, kterého tajná služba FSB viní z podněcování k extremistické činnosti. Napsala to ruská média, podle nichž mu hrozí až pět let vězení. Bývalý důstojník tajné služby, který je znám také jako Igor Strelkov, od jara 2014 velel milicím proruských separatistů v Donbasu na východě Ukrajiny.

„Dnes (pondělí, pozn. red.) k nám přibližně v 11:30 přijeli vyšetřovatelé. V tu chvíli jsem nebyla doma. Krátce poté podle domovníka odvedli mého manžela a odvezli jej neznámo kam. Přes přátele se mi podařilo zjistit, že muže obvinili z extremismu. Nevím, kde se nachází, nelze se s ním spojit,“ citoval web Meduza vyjádření Girkinovy manželky Miroslavy Reginské. Dodal, že informaci o Girkinově zadržení potvrdil jeho advokát. Zatčení prý následovalo po udání od bývalého příslušníka žoldnéřské Vagnerovy skupiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: S obilnou dohodou může jít ke dnu i řada lodí. Expert popsal, kdo ze situace vytěží nejvíc

Ze Spojených států na Ukrajinu zřejmě zamíří stíhačky F-16. V rozhovoru pro Fox News to uvedl zástupce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Letouny by podle něj mohly do válkou zasažené země dorazit do konce letošního roku.

Ukrajinské ministerstvo obrany ve čtvrtek uvedlo, že od pátku 21. července mohou být plavidla plující do ruských nebo Rusy okupovaných ukrajinských přístavů v Černém moři považována za lodě přepravující vojenský náklad. Informovaly o tom agentury Reuters a Unian. Kyjev tak zjevně reaguje na prohlášení ruského resortu obrany, že Moskva bude od pátku považovat za potenciální dopravce vojenského nákladu všechny lodě, jež poplují do ukrajinských černomořských přístavů.

Jih Ukrajiny už třetím dnem čelil ruským vzdušným útokům. V Mykolajivu podle místních úřadů zemřel manželský pár a téměř 20 lidí utrpělo zranění. Jednoho mrtvého а osm zraněných hlásí Oděsa, která je znovu terčem ruských zbraní od chvíle, kdy Moskva začátkem týdne vypověděla dohody o vývozu ukrajinského obilí.

Ukrajinská armáda už používá kazetovou munici dodanou ze Spojených států. Na čtvrtečním tiskovém briefingu to oznámil zástupce Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby. Munice je podle něj efektivní při manévrování ruských jednotek na Ukrajině a proti jejich obranným pozicím, informovala agentura Reuters. „Dostali jsme od Ukrajinců nějakou prvotní zpětnou vazbu, používají to docela efektivně,“ řekl Kirby k využití americké kazetové munice na Ukrajině.

Tagy: