Ukrajinci postupují u Záporoží. Protivzdušná obrana sestřelila přes 20 ruských dronů

Ukrajinský raketomet pálí na ruské pozice (9. 8. 2023).

Ukrajinci zaznamenali postup u Záporožské oblasti, uvedli analytici z Institutu pro studium války (ISW). Protivzdušná obrana sestřelila nad Kyjevem více než 20 ruských dronů. Zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Skibickyj řekl, že Rusko rozmístilo v okupovaných oblastech Ukrajiny včetně Krymu přes 420 tisíc vojáků. Příští balíček americké pomoci pro Ukrajinu by mohl zahrnovat balistické rakety ATACMS s doletem až 300 km, řekly ABC News zdroje ve Washingtonu. Na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny v sobotu přijel japonský ministr zahraničí. V Kyjevě se sešel s Dmytrem Kulebou.

Ukrajina postoupila v pohraniční Doněcko-Záporožské oblasti, v západní Záporožské oblasti a také jižně od Bachmutu, napsal Institut pro studium války (ISW) ve své zprávě. Začátkem tohoto týdne ukrajinský generální štáb oznámil, že ukrajinské ozbrojené síly dosáhly zisků jižně od Kliščivky v Doněcké oblasti a jižně od Robotyne v Záporožské oblasti.

Ukrajinské síly protivzdušné obrany zničily více než dvě desítky dronů nad Kyjevem během nočního ruského dronového útoku, informoval velitel vojenské správy města Kyjeva Serhii Popko. Podle něj íránské drony Šáhed „přilétly do hlavního města ve skupinách a z různých směrů“. Informoval o tom web The Kyiv Independent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Drtivý úder na ruský sklad. Ukrajinci pomocí HIMARS rozpoutali peklo, ukazují záběry

Rusko v okupovaných oblastech na jihu a východě Ukrajiny včetně Krymu rozmístilo více než 420 tisíc vojáků. V sobotu to podle agentury AFP řekl zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj. Ruské okupační úřady na Krymu hlásí, že protiletecká obrana během soboty zneškodnila tři nepřátelské drony.

Skibickyj prohlásil, že Rusko z Krymu v posledních týdnech vede útoky pomocí dronů na ukrajinské přístavy Izmajil a Reni, ležící na Dunaji. Mají zásadní význam pro vývoz ukrajinského obilí poté, co Rusko odstoupilo od dohody o exportu ukrajinských zemědělských produktů přes bezpečné koridory v Černém moři.

Příští balíček americké vojenské pomoci pro Ukrajinu by mohl zahrnovat balistické střely ATACMS. S odkazem na dva zdroje v administrativě prezidenta Joea Bidena o tom informoval americký zpravodajský server ABC News. Zdroje ale upozorňují, že obsah zbraňového balíčku se ještě může změnit a rakety mohou na Ukrajinu dorazit až za několik měsíců.

Balistické střely ATACMS mají v závislosti na verzi dolet až 300 kilometrů. To je podle amerického serveru čtyřikrát víc než dosah střel, které USA dosud Ukrajině poskytovaly na obranu před ruskou agresí. Kyjev o tyto střely Američany opakovaně žádal, Washington to ale dosud odmítal. Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan letos v létě uvedl, že finální rozhodnutí o střelách ATACMS bude přímo na Bidenovi.

Na předem neohlášenou návštěvu Ukrajiny v sobotu přijel japonský ministr zahraničí Jošimasa Hajaši. V Kyjevě se sešel se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou. Svojí návštěvou Hajaši vyjádřil pevnou podporu zemi, která už déle než rok a půl vzdoruje ruské vojenské agresi. Ministři spolu řešili také zapojení Ukrajiny do mezinárodního společenství s cílem co nejdříve ukončit ruskou invazi. Šlo o první návštěvu japonského ministra zahraničí na Ukrajině od února 2022, kdy Moskva spustila svou takzvanou speciální vojenskou operaci.

Tagy: