Drtivý úder na ruský sklad. Ukrajinci pomocí HIMARS rozpoutali peklo, ukazují záběry

Dělostřelecký raketový systém HIMARS

Ukrajinci znovu využili raketomet HIMARS

Ukrajinci znovu využili obávaný salvový raketomet HIMARS ke zničení ruských pozic v Doněcké oblasti. Tentokrát se jim povedlo zdemolovat muniční sklad s řízenými střelami pro ruské vrtulníky a také několik transportních vozidel. Bližší okolnosti záběrů drtivého útoku je v době ruské agrese složité nezávisle ověřit.

„Pozdrav od HIMARS. Zničili jsme ruský muniční sklad ve vesnici Myronivske v Doněcké oblasti. Rusové tam skladovali řízené střely 9M127 pro vrtulníky Ka-50 a Ka-52,“ uvedlo ve svém prohlášení na sociální síti X ukrajinské ministerstvo obrany. Pozici skladu odhalili členové ukrajinských speciálních operačních sil (SOF) pomocí průzkumných dronů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velkolepý návrat Bayraktaru. Obávaný dron znovu trýzní okupanty na jihu Ukrajiny

Na záběrech je vidět drtivý ukrajinský dělostřelecký úder, který ruským okupantům způsobil výrazné škody. Raketomet měl na svědomí totální zničení muničního skladu i několika ruských transportních vozidel. Po vzplanutí řízených střel vypukl na místě větší požár. Další okolnosti úderu jsou neznámé.

Spojené státy dodaly první kusy HIMARS na Ukrajinu začátkem loňského léta. Právě tyto moderní salvové raketomety a další podobné zbraňové systémy ze Západu poskytují Ukrajině nad Ruskem dělostřeleckou převahu, co se týče dosahu a síly.

Pokud jde o množství dělostřeleckých kusů, má navrch stále Rusko, což v nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS potvrdil i velitel ukrajinského dělostřelectva a raketových vojsk Serhij Baranov.

„Dělostřelectvo je bohem bitevního pole. Nepřítel má pořád více dělostřeleckých systémů. Naši partneři nám ale pomohli. Západem dodané zbraně jsou přesnější a účinnější. Můžeme tak spotřebovat méně munice než dřív. Dělostřeleckých nábojů však není nikdy dost. Musíme je využívat co nejlépe,“ zmínil ukrajinský plukovník, který absolvoval výcvik i v České republice.

Tagy: