Ruské kamikaze drony zaútočily na Kyjev. Všechny jsme sestřelili, hlásí Ukrajinci

Rusko druhou noc v řadě vyslalo na Kyjev útočné drony, uvedly úřady s tím, že je protivzdušná obrana všechny sestřelila. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga Aliance formálně pozve Ukrajinu do svých řad až ve chvíli, kdy s tím členové bloku budou souhlasit. Český prezident Petr Pavel sdělil, že se Česko bude významně podílet na rozšiřování útvaru NATO na Slovensku.

Rusko druhou noc v řadě vyslalo na ukrajinské hlavní město a Kyjevskou oblast útočné drony. Informoval o tom šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko, podle něhož protivzdušná obrana všechny bezpilotní letouny sestřelila. Úřady zatím nehlásí žádné oběti ani větší škody. „Nepřítel podnikl další letecký útok na hlavní město,“ napsal Popko na sociální síti Telegram, kde připomněl, že Ukrajina se brání ruské invazi už 504 dní. Rusové podle něj použili drony íránské výroby Šáhed, které útočí stylem kamikaze. „Všechny nepřátelské cíle ve vzdušném prostoru kolem Kyjeva byly zničeny našimi silami a prostředky protivzdušné obrany,“ sdělil Popko.

Lídři členských zemí NATO se na summitu ve Vilniusu dohodli, že Ukrajině zkrátí cestu ke vstupu do Aliance odstraněním takzvaného Akčního plánu členství. Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg ale řekl, že NATO formálně pozve Ukrajinu do svých řad až ve chvíli, kdy s tím členové bloku budou souhlasit a budou splněny všechny stanovené podmínky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Rusku zastřelili velitele ponorky. Na Ukrajině měl nařídit raketový útok na město

Kyjev tak na vrcholné alianční schůzce, která v úterý začala v litevské metropoli a které se jako host účastní ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, nezískal pozvánku k připojení ani jeho časový plán, o které usiloval. Účastníci summitu mimo jiné schválili nejpodrobnější obranné plány bloku od konce studené války.

Zelenskyj ještě před příletem do Vilniusu dal najevo, že „nejistota je slabostí“, a předem kritizoval jako absurdní absenci časového plánu dosažení ukrajinského členství v NATO. Po Stoltenbergově tiskové konferenci řekl, že „NATO učiní Ukrajinu bezpečnější, Ukrajina zase posílí NATO“. Jeho země si podle Zelenského zaslouží, aby mohla do Aliance vstoupit.

Česká republika se bude významně podílet na plánu NATO posílit mezinárodní bojové uskupení na Slovensku, řekl prezident Petr Pavel na začátku aliančního summitu ve Vilniusu. Česko bude mít na Slovensku jeden smíšený prapor a na chodu útvaru se bude podílet i podstatnou částí štábu a podpůrných jednotek, sdělil novinářům.

Tagy:
válka Slovensko NATO prezident Ukrajina on-line Jens Stoltenberg Petr Pavel Česko Rusko Vilnius Severoatlantická aliance Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu