Tříhodinové peklo nad Kyjevem. Na hlavní město se snesla armáda Šáhidů

Ruské síly v noci zaútočily íránským drony Šáhid-136 na Kyjev. Protiletecké obraně se podařilo všechny stroje zlikvidovat. Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin sdělil, že „ruská speciální operace“ udělala z ukrajinské armády jednu z nejsilnějších na světě. Moskva viní Ukrajinu z útoku bezpilotními plavidly na její loď v Černém moři. Britský ministr obrany Ben Wallace ve středu přicestoval do Kyjeva na neohlášenou návštěvu.

„Útok byl masivní. Nepřítel nadále používá taktiku útoku v několika vlnách s přestávkami mezi skupinami útočících bezpilotních letounů. Tímto způsobem se kremelská armáda snaží dosáhnout svých cílů, včetně vyčerpání naší protivzdušné obrany,“ informoval na Telegramu šéf Kyjevské městské vojenské správy Sergej Popko. Dle jeho vyjádření byl masivní útok v noci na čtvrtek již dvanáctý za měsíc květen a trval více než tři hodiny.

„Ukrajinští nebeští andělé nedali agresorovi šanci. Všechny zjištěné vzdušné cíle pohybující se směrem na Kyjev byly zničeny našimi silami a prostředky protivzdušné obrany,“ dodal Popko. Rusové měli útočit sebevražednými drony Šáhid íránské výroby.

Ruská válečná loď Ivan Churs se ve středu ráno v Černém moři poblíž Bosporského průlivu stala terčem útoku bezpilotních plavidel, posádka úder odrazila, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Moskva zároveň z útoku obvinila ukrajinské ozbrojené síly. Kyjev se k obvinění zatím nevyjádřil. Ivan Churs je podle listu The Guardian průzkumná loď ruské Černomořské flotily, podle ruského resortu obrany chrání plynovody Turkish Stream a Blue Stream.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Tajnou zbraň Ukrajinců okusili i Rusové v Bachmutu. Je na prioritní cíle, říká velitel

Ruská „speciální operace“, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu, udělala z ukrajinské armády jednu z nejsilnějších na světě, uvedl ve středu v rozhovoru majitel žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Kromě chvály na účet jednotek, proti kterým jeho žoldnéři bojují, kritizoval i postup ruské armády, cíle ruského vedení a ruské elity, uvedl server Meduza.

Skupina zemí dodávajících Ukrajině vojenskou pomoc má ve čtvrtek na programu další jednání, jehož tématem bude i výcvik ukrajinských pilotů na amerických stíhačkách F-16. V úterý večer to oznámil mluvčí amerického ministerstva obrany. Diskuse navazuje na rozhodnutí Washingtonu umožnit evropským spojencům dodávky těchto letadel na Ukrajinu.

Britský ministr obrany Ben Wallace ve středu přicestoval do Kyjeva na neohlášenou návštěvu. Informovalo o tom na svém webu ukrajinské ministerstvo obrany, podle kterého se Wallace už setkal se šéfem resortu Oleksijem Reznikovem. Oba ministři hovořili o pokračujícím výcviku ukrajinských vojáků v Británii či nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu.

Tagy:
válka Moskva NATO Ukrajina on-line ministerstvo obrany Rusko Kyjev Černé moře Vagnerova skupina Ben Wallace ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin Blue Stream