Rebelie v ruských řadách. Zoufalí vojáci se chystají odložit zbraně, hlásí Ukrajinci

Trénink ruských vojáků v oblasti Donbasu (13. 9. 2023)

Ukrajinské drony masakrují okupanty

Okupanti hodlají složit zbraně, tvrdí vedoucí tiskové služby Východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny Ilja Jevlas. Ukrajinské ozbrojené síly dosáhly Novoprokopivky na jihu. Ruské elitní jednotky se rozpadají, píší analytici z amerického Institutu pro studium války. Ruská strana zveřejnila záznam konference vojenských špiček s admirálem Viktorem Sokolovovem, který podle ukrajinské armády zemřel při útoku v Sevastopolu, upozornila BBC. Experti OSN odhalili nová ruská zvěrstva na Ukrajině. Ukrajinské obranné síly pokračují v ofenzivě v sektorech Melitopol a Bachmut.

Elitní jednotky ruské armády na jižní frontě nadále slábnou pod tlakem útoků ukrajinských obranných sil, které s největší pravděpodobností již dosáhly předměstí Novoprokopivky, uvádějí analytici amerického Institutu pro studium války. „Jednotky 42. motostřelecké divize 58. kombinované armády Ruské federace stále častěji provádějí protiútoky v oblasti Novoprokopivky, což naznačuje, že ukrajinské protiofenzivní operace mohly výrazně oslabit elitní ruské výsadkové jednotky, které byly zodpovědné za protiútoky v této oblasti,“ píší analytici.

V řadách ruské okupační armády vznikají vzpoury na pozadí nedostatku výplat, rotací a vítězství na frontě. Velení se navíc k vojákům chová jako k dobytku. Ve vysílání televizního kanálu SVOBODA to řekl vedoucí tiskové služby Východní skupiny ozbrojených sil Ukrajiny Ilja Jevlas a zdůraznil, že takové nálady se s příchodem zimy ještě zintenzivní. Kromě toho jsou zaznamenány odposlechy, že okupanti hodlají složit zbraně a neprůstřelné vesty. „Blíží se zima. A až přituhne, bude to s logistikou těžké. Nemůžete sehnat žádné jídlo, nemůžete spát venku. Všechno začne být velmi, velmi smutné a všechny ty nálady se znásobí dvěma, nebo dokonce třemi,“ řekl Jevlas podle webu Unian.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vzdal hold Ukrajinci bojujícímu za nacisty. Šéf kanadské sněmovny teď končí

Záznam jednání vojenských špiček zveřejnilo ruské ministerstvo obrany v úterý. Dosud není jasné, kdy byly záběry natočeny. Podle vyjádření resortu však k videokonferenci došlo v úterý. Ukrajinské síly přitom o den dříve oznámily, že admirál Sokolov zemřel během raketového útoku na velitelství flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu, a to spolu s dalšími 33 důstojníky, připomíná web BBC.

„Dostupné zdroje tvrdí, že mezi mrtvými se má nacházet i admirál Sokolov. Mnoho těl však stále nebylo nijak identifikováno vzhledem k tomu, v jakém stavu jsou části těl zabitých,“ uvedly ukrajinské speciální jednotky. Na nyní zveřejněných záběrech je zaznamenán ministr obrany Sergej Šojgu, jak hovoří s vysokými představiteli ruské armády v konferenční místnosti v Moskvě. Nikdo z účastněných kromě šéfa resortu ale nepromluví.

Odborníci z Nezávislé mezinárodní komise OSN pro vyšetřování násilností na Ukrajině uvedli, že i nadále nacházejí četné důkazy o válečných zločinech spáchaných ruskými ozbrojenými silami na Ukrajině. Nejnovější zpráva se týká nezákonných útoků s použitím výbušných zbraní, útoků způsobujících újmu civilistům, mučení, sexuálního a genderového násilí a útoků na energetickou infrastrukturu.

Komise zdokumentovala útoky výbušnými zbraněmi na obytné budovy, zdravotnické zařízení, železniční stanici, restauraci, obchody a komerční sklady, které měly za následek civilní oběti, poškození nebo zničení klíčových zařízení a narušení základních služeb a produktů. Informuje o tom web Unian.

Během pondělí se na frontě odehrálo 17 bojových střetnutí. Podle agentury Ukrinform o tom informoval Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny na Facebooku, kde zveřejnil operační informace k 18:00 dne 25. září. „Ukrajinské obranné síly pokračují v útočné operaci na melitopolském směru, v útočných akcích na bachmutském směru, způsobují okupačním silám ztráty na živé síle a technice, vyčerpávají nepřítele podél celé frontové linie,“ uvádí se v prohlášení.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko ruská invaze na Ukrajinu