Ukrajinci dobyli zpět důležité území. Ruský generál neustál neúspěch u Bachmutu

Ukrajinský boj

Ukrajinský voják, který přišel o nohu, se vrátil na frontu

Ukrajincům se podařilo postoupit v oblasti hranice Doněcké a Záporožské oblasti, píše Institut pro studium války (ISW). Institut zároveň upozornil na spekulace o odvolání ruského generálporučíka Andreje Syčevoje z velení u Bachmutu, a to kvůli neúspěšnému vedení bojů. Podpora Ukrajiny je pevná, EU se nezalekne ruských raket, ujistil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Do Česka přiletěly další dva americké vrtulníky Viper a Venom. Kyjev po výhře Fica uvedl, že respektuje volbu slovenského lidu.

Ukrajinským silám se v pondělí podařilo v protiofenzivě mírně postoupit v západním Záporoží poblíž hranice s Doněckou oblastí a nedaleko Bachmutu. Podle záběrů s potvrzenou geolokací postoupili Ukrajinci severozápadně od obce Novomajorske, uvedli odborníci z ISW.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinský voják, který přišel o nohu, se vrátil na frontu. Je to vítězství, nebo smrt, říká

Podle cvičitele z ruských útočných jednotek Storm Z odvolalo ministerstvo obrany generálporučíka Andreje Syčevoje z velení bachmutského směru fronty, informoval ISW. Velitel měl o svůj post přijít kvůli podnikání útoků poblíž Kliščivky a Andrijivky jižně od Bachmutu bez dostatečné přípravy a vojenské podpory. Současná role Syčevoje v ruské armádě je neznámá. Do svého předchozího odvolání z loňského září velel ruským silám v Charkovské oblasti. Současné spekulace jsou od té doby první zprávou o jeho dalším působení.

Pondělní jednání unijních ministrů zahraničí v Kyjevě ukázalo, že odhodlání Evropské unie stát při Ukrajině je pevné. Zároveň jde o vzkaz Rusku, že EU se nenechá zastrašit ruskými raketami a drony. Na závěrečné tiskové konferenci v ukrajinské metropoli to uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Oznámil rovněž, že navrhne pro Ukrajinu další finance z Evropského mírového nástroje (EPF). Mělo by jít až o pět miliard eur pro příští rok. „Doufám, že se nám podaří (ohledně těchto peněz) dosáhnout dohody do konce letošního roku,“ dodal.

Nákladní letoun v pondělí do Náměště nad Oslavou přepravil další dva americké vrtulníky, jeden bitevník AH-1Z Viper a jeden UH-1Y Venom. V Česku je tak nyní šest amerických vrtulníků, které mají postupně nahradit ruskou techniku. Na dotaz médií to uvedla Anežka Vrbicová z tiskového oddělení Generálního štábu Armády ČR.

Ukrajina respektuje rozhodnutí slovenských občanů, uvedl šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba v reakci na výhru strany Smer-SD vedené Robertem Ficem v sobotních předčasných volbách. Ukrajinský portál Evropejska pravda očekává, že pravděpodobná nová slovenská vláda sestavená Ficem zastaví dodávky vojenské techniky Ukrajině a přidá se k zemím, které požadují brzké zahájení mírových rozhovorů s Ruskem.

Tagy: