Rusové ostřelovali i město Lysyčansk. Zemřelo osm lidí, dalších 21 se zranilo

Téměř zničený most na cestě spojující města Lysyčansk a Severodoněck v Luhanské oblasti

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruská armáda v neděli znovu ostřelovala Kyjev, při útoku zemřel nejméně jeden člověk. Spojené státy spolu s dalšími zeměmi ze skupiny velkých světových ekonomik G7 chystají další protiruské sankce, které postihnou mimo jiné ruský zbrojní průmysl či osoby odpovědné za válečné zločiny na Ukrajině. Prezident Volodymyr Zelenskyj ale požaduje daleko víc. V Kremenčuku hoří po zásahu raketami nákupní centrum. Uvnitř má být přes 1000 lidí. Ruský prezident Vladimir Putin se zúčastní summitu největších světových ekonomik G20, který se má konat na podzim v Indonésii.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruská armáda v neděli ráno vypálila několik raket na ukrajinskou metropoli a zasáhla dvě obytné budovy. Podle kyjevského starosty Vitalije Klička nejméně jeden člověk zemřel a dalších šest lidí bylo zraněno. „Druhá největší armáda světa triumfálně ‚přemohla‘ školku a obytný dům,“ sdělil Volodymyr Zelenskyj v nedělním večerním projevu a dodal, že mezi zraněnými je i sedmiletá dívka.

Podle něj Ukrajina potřebuje silnou vzdušnou obranu. „Mluvíme o tom každý den s našimi partnery. Musejí ale jednat rychle, pokud jsou to opravdu partneři a nejen pozorovatelé,“ sdělil Zelenskyj. Ruské ministerstvo obrany v prohlášení uvedlo, že cílem nedělního útoku byla kyjevská zbrojovka.

Rusko je po více než sto letech v platební neschopnosti. Stalo se tak poté, co v neděli večer Moskvě vypršela lhůta na zaplacení zhruba 100 milionů dolarů (asi 2,3 miliardy korun) úroků ze zahraničních dluhopisů, informovala agentura Bloomberg. Moskva peníze na zaplacení má, západní země jí ale kvůli invazi ruských vojsk na Ukrajinu platbu nechtějí umožnit. Ruský ministr financí Anton Siluanov situaci označil za frašku.

Spojené státy spolu s dalšími zeměmi ze skupiny velkých světových ekonomik G7 chystají další protiruské sankce, které postihnou mimo jiné ruský zbrojní průmysl či osoby odpovědné za válečné zločiny na Ukrajině. Na summitu G7 v bavorském alpském zámku Elmau před začátkem jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským novinářům sdělil zástupce americké vlády. Možností je i zavedení cenového stropu na vývoz ruské ropy, toto opatření ale zatím nemá jednoznačnou podporu Evropské unie.

Zelenskyj požádal skupinu G7 o protiletecké systémy a pomoc s vývozem obilí a poválečnou rekonstrukcí země.

Severoatlantická aliance zvýší počet vojáků schopných rychlého nasazení na více než 300 tisíc. Před třídenním summitem aliančních lídrů začínajícím v úterý v Madridu to prohlásil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Dosud mají síly rychlé reakce na 40 tisíc vojáků, podle šéfa aliance však projdou proměnou, která povede k výraznému navýšení počtu jednotek schopných rychlého přemístění do místa konfliktu.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina Evropská unie Alexandr Lukašenko Rusko Kyjev Vitalij Kličko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace