Všichni, kteří odpalují rakety na Ukrajinu? Skončí u soudu, zuřil Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinští obránci se stáhli ze Severodoněcku. Východoukrajinské město je téměř zcela zničené, konstatoval gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj. Prezident Volodymyr Zelenskyj však uvedl, že Ukrajina získá zpět všechna města, která na jejím území zabrali Rusové. Ruský prezident Vladimir Putin se chystá příští týden navštívit Tádžikistán a Turkmenistán. Zelenskyj varoval osoby, které se podílejí na odpalování raket na Ukrajinu. Všichni podle něj skončí u soudu.

Po týdnech velmi brutálních bojů se ukrajinští vojáci kompletně stáhli z luhanského Severodoněcku. Vyplývá to z vyjádření tamního gubernátora i starosty. Město je tak kompletně pod kontrolou ruské armády.

Podle prezidenta Volodymyra Zelenského Ukrajina získá všechna ztracená města zpět. Kromě Severodoněcku Zelenskyj zmínil také Doněck a Luhansk, které jsou od roku 2014 pod kontrolou Ruskem podporovaných separatistů. Po únorové invazi pak Rusové z větších měst dobyli také Cherson a Mariupol.

Rusko poskytne Bělorusku raketové systémy Iskander-M, které mohou nést jaderné hlavice. Na schůzce s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem v Petrohradě to řekl prezident Vladimir Putin. Rusko tento systém před lety vyvinulo jako odpověď na budování amerického protiraketového štítu.

Exploze znovu otřásají i Kyjevem. V Ševčenkivské čtvrti se v neděli ráno ozvalo několik výbuchů, uvedl starosta ukrajinské metropole Vitalij Kličko. Zřejmě šlo o ruské rakety. Na místě jsou záchranáři. Měla být zasažena i devítipatrová obytná budova. Podle kyjevského starosty Vitalije Klička bylo zraněno pět lidí. Ukrajinská média s odvoláním na záchranáře dříve informovala o jednom mrtvém muži.

Velká Británie, USA, Japonsko a Kanada zakážou dovoz zlata z Ruska. Na úvod začínajícího summitu sedmi velkých ekonomik G7 to podle agentury Reuters oznámila britská vláda, která chce, aby nové protiruské opatření za invazi na Ukrajinu přijaly také Německo s Francií a Itálií, což jsou zbývající členové G7. Americký prezident Joe Biden plán potvrdil na Twitteru. Dodal, že G7 zákaz dovozu zlata oznámí společně.

Tagy: