Postupujeme všude, tvrdí Zelenskyj. Okupovaným Melitopolem zmítají exploze

I druhý den postupujeme ve všech směrech. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Okupovaným Melitopolem v noci na středu zmítaly exploze, celkem mělo dojít k šesti výbuchům. Uvedl to spolupracovník okupační správy Záporožské oblasti. Pizzerii plnou lidí ve východoukrajinském městě Kramatorsk zasáhly v úterý večer dvě ruské střely. Útok si vyžádal nejméně osm mrtvých a 56 zraněných. Spojené státy poskytnou Ukrajině další balík vojenské pomoci v hodnotě až 500 milionů dolarů (10,7 miliard Kč).

„Ukrajinští vojáci i v úterý dosáhli pokroku ve všech oblastech, kde probíhají ofenzivní operace,“ uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve večerním videoposelství podle agentury Ukrinform. „Děkujeme vám, vojáci! Máme také důležité výsledky při odrážení ruských útoků. Jsem vám velmi vděčný!“ prohlásila hlava státu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po Rusku se budou potulovat tisíce hrdlořezů, řekl Zrno. Promluvil o možném cíli Prigožina

Podle Vladimira Rogova, spolupracovníka nelegální okupační správy v Záporožské oblasti, došlo v Ruskem okupovaném městě Melitopol k „sérii výbuchů“, cituje web The Kyiv Independent. Rogov to napsal kolem první hodiny ranní na Telegramu.

Východoukrajinské město Kramatorsk pak v úterý večer zasáhly dvě ruské střely, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko. Trefily podle něj i pizzerii plnou lidí. Na místě podle agentury Ukrinform zůstalo osm mrtvých a 56 zraněných. Záchranáři stále prohledávají sutiny. „Poblíž místa dopadu bylo poškozeno několik domů, obchodů, kaváren a dalších podniků,“ dodal Kyrylenko.

Italský kardinál Matteo Zuppi, kterého papež pověřil mírovou misí, bude ve středu a čtvrtek jednat v Moskvě s místními představiteli. Informoval o tom Vatikán. Ukrajinu navštívil Zuppi před třemi týdny. Francouzský server La Croix uvedl, že kardinál do ruské metropole dorazí večer a čeká jej jednání s patriarchou ruské pravoslavné církve Kirillem.

Příslušníci ruských jednotek často a systematicky mučili civilisty zadržené v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Desítky z nich popravili bez řádného procesu. Ve zprávě hodnotící 15 měsíců války Ruska proti Ukrajině to uvedla Monitorovací mise Úřadu vysokého komisaře pro lidská práva OSN. Její členové mluvili se stovkami obětí a svědků a zjistili, že v konfliktu znepřátelené strany svévolně zadržovaly více než 9 000 civilistů, včetně dětí a starých lidí. Většinu těchto případů má na svědomí Rusko, jehož jednotky také podle OSN bez řádného procesu popravily 77 lidí.

Spojené státy poskytnou Ukrajině další balík vojenské pomoci v hodnotě až 500 milionů dolarů (10,7 miliardy Kč), oznámilo americké ministerstvo obrany. Balíček má podle prohlášení Pentagonu pomoci Ukrajině v protiofenzivě a v posílení její protivzdušné obrany, aby mohla chránit své obyvatele a byla schopna lépe čelit ruské agresi.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina on-line USA Rusko Vagnerova skupina ruská invaze na Ukrajinu Kramatorsk