Po Rusku se budou potulovat tisíce hrdlořezů, řekl Zrno. Promluvil o možném cíli Prigožina

Šéf Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin

Matyáš Zrno popisuje možný vývoj v Rusku

Pro Jevgenije Prigožina je plánovaný exil v Bělorusku ponižující. Uvedl to ve vysílání CNN Prima NEWS zahraniční zpravodaj Matyáš Zrno. Po rozpadu skupiny vagnerovců se podle něj v Rusku budou potulovat tisíce hrdlořezů. Prigožinův cíl podle Zrna nemuselo být dobytí Kremlu, protože není dost silný, aby ovládl Rusko. Na druhou stranu Rusko zase není dost silné, aby zastavilo pár tisíc mužů s devíti tanky.

Pro uzavření dohody byl podle Zrna potřeba prostředník, který komunikuje s Vladimirem Putinem i Prigožinem, a to je pouze běloruský prezident Alexandr Lukašenko. „Prigožin je z Petrohradu, patřil k mocenské elitě v Rusku a jezdil po celém světě, když dělal špinavou práci pro Putina, především v afrických státech. Vila v Minsku nebo místo, kam by se měl přesunout, je pro něj tudíž ponižující. Celá dohoda, kterou zprostředkoval Alexandr Lukašenko, byla zjevně snahou, aby si obě strany zachovaly tváře. Ale detaily té dohody jsou neznámé a těžko říct, jestli vůbec existují, anebo to bylo spíchnuté horkou jehlou, aby se zabránilo pokračování pochodu na Moskvu,“ popsal svůj pohled na situaci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Klíčové zbraně, které mají posílit armádu. Česko chystá nákupy za desítky miliard

Pokud však Prigožin skutečně do Běloruska odcestuje, tak je podle Zrna otázkou, co tam tak činorodý člověk bude dělat. „Podle dohody by nikdo z Prigožinových mužů neměl být stíhán, ale pokud chtějí dál působit na frontě, musí podepsat kontrakt s ruským ministerstvem obrany. Celá řada z nich má však velký odpor k tomu těžkopádnému, nefunkčnímu a zkorumpovanému ruskému vojenskému velení, proto asi nebudou chtít ten kontrakt podepsat,“ řekl. „To znamená, že se po Rusku budou potulovat tisíce hrdlořezů, kteří jsou zvyklí na válku a úplně neví, co si počít nyní,“ dodal Zrno.

Prigožin je podle Zrna kriminálník, který je zvyklý vyjednávat tak, že protivníkovi zasadí co nejsilnější ránu, aby si svou pozici vylepšil. „Možná jde o to, že chtěl posílit svou vyjednávací pozici s Kremlem. Doufal, že se k němu přidají ruské jednotky, politici, významné skupiny – to se nestalo. Možná si uvědomil, že by mohl do Moskvy dojít, ale nevěděl, co pak. Měl s sebou tisíc mužů, s tím nelze ovládnout Rusko jako stát,“ dodal. I tak dostatečně ukázal svou sílu na to, aby mohl vyjednávat, a tím si zatím zachránil život,“ zamyslel se Zrno.

Prigožinova skupina působí i v Africe

Vagnerova skupina nepůsobí jen na Ukrajině a její působení v afrických státech jako Středoafrická republika nebo Libye či na Blízkém východě bylo pro Putina podle Zrna velmi výhodné. „Na Ukrajině tvořila Vagnerova skupina takové čelo ruských jednotek, hlavně při bojích o Bachmut. Putinovi se takové síly hodí i v dalších státech, jelikož se od nich může distancovat, protože se nejedná o oficiální záležitost, ale zároveň je podporuje a oni mu tam zajišťují vliv. Jsou takoví hoši na špinavou práci,“ sdělil.

„V současnosti to ale vypadá, že se asi bude snažit je nahradit nějakou jinou skupinou, která by byla schopná alespoň část těch bojovníků absorbovat a pokračovat v činnosti, kterou dělal předtím Prigožin. Těžko si lze představit, že by po tom, co se stalo, Prigožin ve stejné pozici pokračoval,“ uzavřel Zrno.

Tagy: