Teror potrestáme, hlásá Zelenskyj. Katastrofa Ukrajinu nesložila, už plánuje vodovody

Ruská armáda zřejmě v noci na úterý odpálila hráz obří Kachovské přehrady, čímž způsobila ekologickou a také materiální katastrofu na jihu Ukrajiny i na okupovaném Krymu. Kreml nařčení odmítá a obviňuje svého soka. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzývá k zastavení „ruského zla“. Ukrajinská vláda vyčlení miliony dolarů na výstavbu nových vodovodů po protržení Kachovské přehrady.

Na jihu Ukrajiny, který zčásti okupují ruské jednotky, došlo v noci na úterý k silné explozi, která zničila hráz obří Kachovské přehrady. Z destrukce se vzájemně obvinily Kyjev i Moskva. Analytici nicméně upozorňují, že vzhledem k očekávané ukrajinské ofenzivě i okolnostem výbuchu je mnohem pravděpodobnější ruské zavinění.

„Úmyslné zničení přehrady ruskými teroristy vypadá ze všech pohledů na světě stejně. Pro Afriku, Evropu, Spojené státy, Čínu, Austrálii, Indii jsou katastrofy způsobené člověkem zlem. Musíme ruské zlo zastavit. Všichni ostatní teroristé na světě musí vidět, že teror je trestán,“ vzkázal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: OBRAZEM: Voda se valí Chersonskou oblastí, lidé prchají z domovů, Dněpr stoupl až o 10 metrů

Ukrajinská vláda vyčlení 40,6 milionu dolarů na výstavbu nových vodovodů po protržení Kachovské přehrady, oznámil podle webu The Kyiv Independent 6. června premiér Denys Šmyhal. Vodovody mají zajišťovat dodávky pitné vody do Kryvého Rihu, Nikopolu a Marganěce v Dněpropetrovské oblasti. Stavební práce budou zahájeny okamžitě.

Prolomení hráze způsobilo, že se do ukrajinské krajiny vylilo obrovské množství vody, což zapříčinilo katastrofální záplavy s nedozírnými následky. Do Dněpru se navíc dostalo průmyslové mazivo. Kyjev zničení přehrady označil za „ekocidu“.

Rozmáčený terén komplikuje nejen ukrajinskou protiofenzivu, ale i ruskou obranu. Voda má totiž podemlít první linie ruského obranného pásu. Na vodě z Kachovské přehrady byli navíc závislí lidé na Rusy anektovaném Krymu.

„Ukrajinci nyní řeší akutní krizovou situaci, na niž musí uvolnit lidské a materiální zdroje, které by jinak použili při protiofenzivě. Ze strany Rusů může jít do značné míry o zoufalý tah, jak ofenzivu oddálit nebo zkomplikovat. Kachovka navíc zásobovala vodou Krymský poloostrov, takže když teď Rusové o ni sami přišli, bude to v létě na Krymu opravdu velmi zajímavé,“ sdělil pro CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr. Podle Ukrajinců by měla voda začít opadat zhruba po 70 hodinách.

Tagy: