Zatažení Běloruska do války? Moskva chystá útok pod falešnou vlajkou, tvrdí Ukrajinci

Ruský prezident Vladimir Putin ve své černomořské rezidenci přivítal například svého běloruského protějška Alexandra Lukašenka.

Rusko a Ukrajina hlásí dronové útoky

Moskva chystá útok na ropnou rafinerii v Bělorusku, tvrdí ukrajinská tajná služba SBU. Rusové tím prý chtějí zatáhnout Minsk do války. Bělorusko ani Rusko se k obvinění zatím nevyjádřily. Generál Michail Teplinskij přiznal velké ztráty ruských výsadkářů. Jeho projev byl následně zablokován, informují analytici z Institutu pro studium války (ISW). Rusko už vyslalo na Ukrajinu téměř dva tisíce útočných dronů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinská tajná služba SBU v pátek obvinila Rusko z chystaného útoku na ropnou rafinerii v jihoběloruském městě Mazyr s úmyslem svalit vinu na ukrajinské jednotky. Cílem této operace pod falešnou vlajkou by bylo zatáhnutí Minsku, jednoho z nejbližších spojenců Moskvy, do války na Ukrajině, tvrdí na Telegramu SBU. Bělorusko ani Rusko se k tomu nevyjádřily, píše agentura Reuters.

„Provokaci v rafinerii mají provést žoldnéři Vagnerovy skupiny předstírající, že jsou ‚ukrajinští diverzanti‘. Ruská federace hodlá z činu obvinit Ukrajinu,“ píše SBU s tím, že informace o operaci získala z několika zdrojů a opírá se zejména o svědectví vojáka, kterého ukrajinské jednotky zajaly při protiofenzivě na záporožském úseku fronty.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pomalý postup Ukrajinců na jihu je zásadní problém. Čas mají do září, říká generál Šedivý

Ruský generálplukovník a velitel výsadkových vojsk Michail Teplinskij odhalil ztráty ruských výsadkářů ve válce proti Ukrajině. O několik hodin později však byla jeho videozpráva zablokována. Podle Institutu pro studium války (ISW) vojenský velitel opět veřejně kritizoval ministerstvo obrany a uváděl údajné statistiky ztrát u svých jednotek. Ve videoposelství u příležitosti Dne výsadkových sil Teplinskij uvedl, že od začátku války údajně ztratili na frontě nejméně 8 500 ruských výsadkářů. „Jedná se o vzácné oficiální odhalení ztrát, které se ruští představitelé v průběhu války do značné míry snažili skrývat,“ uvedli analytici.

Situace na bojišti je složitá, ale ukrajinské ozbrojené síly dominují, uvedl ve čtvrtek večer ve svém pravidelném poselství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská invazní armáda podle něj vyslala na ukrajinské území už nejméně 1 961 dronů Šáhed, které útočí stylem kamikaze. „Značný počet z nich byl sestřelen, ale bohužel ne všechny. Pracujeme na tom, abychom jich sestřelili více,“ poznamenal Zelenskyj.

Ukrajinský voják sdílel fotografie ruského bezpilotního letounu Lancet, sestřeleného poblíž Bachmutu, který má na motoru zřejmě nápis „vyrobeno v České republice“. „Lancety nám způsobují spoustu problémů, ničí naši palebnou sílu a naše lidi. Vidět komponenty vyrobené zemí NATO v ruských dronech je přinejmenším podivné a zlomyslné,“ uvedl voják podle The Kyiv Independent.

Informaci o přerušení provozu v Izmajilu z důvodu ruských útoků ze vzduchu sdělily agentuře Reuters dva nejmenované zdroje. U přístavu v ústí Dunaje čekají desítky zahraničních komerčních lodí, což je možné vyvodit z nástrojů pro sledování námořní dopravy. Mnohé z lodí se zaregistrovaly na vplutí do Izmajilu z Černého moře, kde se podle Reuters chystají naložit obilí.

Generální prokuratura podle BBC uvedla, že ruský útok poškodil silo, sklady, nákladní terminál i administrativní budovy. Ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov k události dodal, že ke škodám se přičítá také téměř 40 000 tun pšenice.

Під час нічної атаки по півдню Одеської області силами протипровітряної оборони знищено 11 ударних безпілотників типу «Shahed-136». Ворог прицільно намагався знищити саме портову інфраструктуру на Дунаї. Продовжуючи тероризувати питання зернової ініціативи вдарив і по елеватору, і по зерносховищу. Суттєвих руйнувань зазнали багатоповерхові адміністративні будівлі.

Posted by Оперативне командування "Південь"/Operational Command “South” on Tuesday, August 1, 2023

Tagy: