Pomalý postup Ukrajinců na jihu je zásadní problém. Čas mají do září, říká generál Šedivý

Ukrajinský boj

Generál Šedivý přiblížil situaci u Bachmutu

Postup Ukrajinců u Bachmutu výrazně zpomalil, což je velký problém, uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS armádní generál ve výslužbě Jiří Šedivý. Největší komplikaci však podle něj představuje fakt, že Ukrajinci se v hlavních směrech protiofenzivy posouvají pouze o stovky metrů. Pokud Kyjev nenajde recept, jak obranu Rusů prolomit, přijdou statické boje, řekl Šedivý a nastínil, jaký zlom může na frontě nastat v září.

Za poslední dny se Ukrajincům na frontě podařilo dosáhnout několika úspěchů. Na severovýchodě země zastavili ruský útok a zatlačili okupanty o dva kilometry zpět. Postup byl hlášen i na severních a jižních křídlech kolem Bachmutu, stejně jako v záporožském směru, kde se Ukrajinci snaží využít získané vesnice Staromajorske. Ani tyto zprávy však nejsou podle generála Šedivého dostatečně uspokojivé.

„Když se bavíme, jak Ukrajinci postupují například v Bachmutské oblasti, je třeba říci, že tam Rusové přesunují své vojáky a že se postup ukrajinské armády zejména jižně od města výrazně zpomalil. To je jeden z velkých problémů,“ podotkl Šedivý ve vysílání CNN Prima NEWS. Tím opravdu zásadním je ale podle něj pomalý postup v hlavním směru protiofenzivy, tedy na města Berďansk nebo Melitopol.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Masakr v ruské vsi. Policie v hořících domech našla šest ubodaných lidí, podezírá vagnerovce

„Zdá se, že posun je skutečně jen ve stovkách metrů, což neodpovídá potřebě naplnit hlavní úkol: Vytlačit Rusy z této oblasti a ovládnout Krym. Pokud se Ukrajincům nepovede najít recept, jak překonat ruskou obranu alespoň v některých úsecích, může se celá fronta stát statickou,“ uvedl.

Mluvit o zamrzlém konfliktu je podle něj ještě brzy. „Budeme se však bavit o velmi statickém boji na všech hlavních směrech,“ podotkl Šedivý. Není však tak skeptický jako prezident Petr Pavel, podle kterého mají Ukrajinci letos jedinou šanci na průlom, jinak opadne podpora západních států. „Pokud se ale Ukrajincům do poloviny srpna nepodaří provést zásadní posun hlavními směry, je nutné se připravit na to, že se protiofenziva prodlužuje do podzimních měsíců. A to je zásadní problém,“ uvedl Šedivý.

Ukrajinci podle něj musejí počítat s tím, že se protiofenziva nepovede. „Nemyslím si však, že by to byl konec boje za suverénní Ukrajinu a že by se v plném rozsahu zastavila pomoc západních států. Bude to však složité, a to i politicky,“ sdělil a podělil se o vlastní předpověď.

„Pokud se Ukrajincům nepodaří do září zásadní průlom, přijde na podzim ofenziva ze strany Rusů, která by se zřejmě v největším rozsahu projevila příští jaro. To znamená, že se celý konflikt dostane do dalšího roku své existence, což by pro Ukrajinu bylo velmi nepříjemné,“ dodal Šedivý.

Tagy: