Zelenskyj není Žid, ale ostuda jejich národa, řekl Putin. Pustil se i do Ukrajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj není Žid, je ostudou židovského národa, prohlásil podle agentury TASS jeho ruský protějšek Vladimir Putin na ekonomickém fóru v Petrohradu. Pokud nynější ukrajinská protiofenziva uspěje, Rusko prohraje válku. To v rozhovoru s americkou televizí NBC prohlásil ukrajinský prezident Zelenskyj. Zároveň na Ukrajinu pozval americké prezidentské kandidáty Donalda Trumpa a Rona DeSantise. Experty OSN znepokojuje mučení, jehož se podle nich Rusové dopouští na Ukrajině. Kadyrov oznámil, že jeho bojovníci přijeli chránit ruský příhraniční region.

„Už od dětství mám mnoho židovských přátel. Říkají mi: ‚Zelenskyj není Žid. Je to ostuda židovského národa,‘“ prohlásil ruský prezident. Ukrajince následně označil za neonacisty a podle serveru RBK uvedl, že za druhé světové války bylo na území Ukrajiny zavražděno 1,5 milionu Židů. „Jak to lze popírat?“ ptal se Putin, zatímco se v sále podle serveru Meduza promítaly dobové záběry nacistických hrůz z Polska a Ukrajiny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina v NATO? Řada členů chce urychlit její přijetí, expert varuje před rozkolem v alianci

Zprávy z fronty jsou „celkově pozitivní, ale je to velice těžké“, Rusové bojují zoufale, připustil Zelenskyj v rozhovoru s americkou televizí NBC. Věří však, že když Kreml v této bitvě prohraje, prohraje nakonec i celou válku. Prezident dále uvedl, že pokud nynější ukrajinská ofenzíva uspěje, Rusko válku proti Ukrajině prohraje. „Náš hrdinný lid, naši vojáci na frontové linii narážejí na velice tvrdý odpor. Protože pro Rusko prohra v tomto střetu s Ukrajinou aktuálně znamená prohrát válku,“ řekl Zelenskyj v rozhovoru poskytnutém v sídle prezidentského úřadu v Kyjevě několik dní po zahájení ukrajinské protiofenzívy.

Ruské obraně podle Zelenského také pomohly průtahy v dodávkách západních zbraní, jako jsou moderní stíhačky. Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a floridského guvernéra Rona DeSantise, kteří jako kandidáti na příštího amerického prezidenta zpochybňují další vojenskou pomoc Kyjevu, pozval na Ukrajinu. Varoval také, že případná porážka jeho země by znamenala pouze to, že v budoucnu propukne ještě větší konflikt s Moskvou.

Čečenský lídr Ramzan Kadyrov oznámil, že oddíl čečenských bojovníků dorazil do ruské Belgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou, aby zajistil její ochranu. Podle místních médií ale čečenští bojovníci zaujali pozice až za vojáky povinné vojenské služby. Belgorodskou oblastí v květnu otřásly střety, k jejichž rozpoutání se přihlásily milice složené z ruských občanů sympatizujících s ukrajinskými silami. Některé obce u hranic, stejně jako strategické objekty v regionu se navíc pravidelně stávají terčem ostřelování.

Skupina expertů OSN dala ve čtvrtek najevo znepokojení nad tím, že ruské vojenské síly mučí ukrajinské civilisty a válečné zajatce. Podle agentury Reuters poslali experti mezinárodního společenství do Moskvy dopis v tomto smyslu. Uvedli ovšem také, že nepřípustné metody ruských okupačních sil se mohou těšit podpoře ruských oficiálních míst.

Mučení podle nich zahrnovalo například elektrické šoky, ale také předstírané popravy. Jeho účelem bylo získat zpravodajské informace, vynutit si přiznání nebo bylo odplatou za údajnou podporu ukrajinským silám. Po mučení měly oběti poškozené vnitřní orgány, zlomené či nalomené kosti, někteří utrpěli mrtvici a nevyhnula se jim psychická traumata, uvádí Reuters s odvoláním na prohlášení expertů.

Rusko chce 10. září uspořádat místní volby ve čtyřech okupovaných oblastech na Ukrajině. Šéfka ústřední volební komise Ella Pamfilovová uvedla, že po konzultaci s ministerstvem obrany a tajnou službou FSB považuje takovéto hlasování za možné, informovala agentura TASS. Moskva Doněckou, Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou oblast plně nekontroluje a ve všech čtyřech regionech pokračují boje. Rusko prohlásilo tyto oblasti za součást svého území poté, co loni v září v jím okupovaných částech uspořádalo pseudoreferenda, která Kyjev a Západ odsoudily jako nezákonná a neplatná.

Tagy: