Česko, Německo, Maďarsko, Norsko, Indie. Zelenskyj hromadně odvolává velvyslance

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko přesouvá své záložní síly z celé země a shromažďuje je poblíž Ukrajiny, aby je bylo možné použít pro budoucí ofenzivu, informovalo britské ministerstvo obrany. Mezitím se Rusové směrem od Izjumu snaží proniknout ke Slovjansku a Kramatorsku. Na ostrově Bali se během summitu G20 poprvé od ruské invaze na Ukrajinu sešli americký a čínský ministr zahraničí. Prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal z funkcí několik svých velvyslanců, včetně ambasadora v České republice Jevhena Perebyjnise.

Podle britské vojenské zpravodajské služby velká část nové ruské pěchoty používá ke svým přesunům obojživelné obrněné transportéry MT-LB, které až dosud stály převážně ve skladech. Donedávna hrály tyto transportéry na obou stranách převážně podpůrnou roli. Rusko je dlouhou dobu považovalo za nevhodné pro jakýkoli transport pěchoty na frontové linii.

Blinken uvedl, že si od setkání s čínským kolegou na okraj summitu G20 na Bali slibuje konstruktivní diskusi. Wang řekl, že Peking a Washington musejí „pracovat společně“ a uchovat si normální vztahy. Osobně se oba politici naposledy sešli loni v říjnu.

I přes obrovské ztráty Rusové mezitím na Donbasu pomalu postupují. Kontrolují už celé území Luhanské oblasti, což potvrdili dobytím Lysyčansku. Nyní se směrem od Izjumu snaží proniknout právě k již zmíněnému Slovjansku a Kramatorsku. Toto souměstí se stalo širším operačním cílem Ruska, odhaduje britské ministerstvo obrany.

Vladimir Putin v parlamentu prohlásil, že Rusko ještě „nic vážného“ na Ukrajině nezačalo a Západ by měl pochopit, že prohrál hned v úvodu „speciální operace“. Rovněž varoval, že další sankce pro Rusko způsobí katastrofický růst cen energií v Evropě.

Ze schůzky představitelů G20 naopak předčasně odjel ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Setkal se jen s čínským kolegou či s delegací Brazílie a Mexika. Západní politici s ním jednat odmítli. Do blízkého spolupracovníka Vladimira Putina se pustili i čeští politici. Lavrova označují za vraha a zločince.

Tagy: