Vrazi patří do vězení, ne k jednacímu stolu. Čeští politici se ostře pustili do Lavrova

Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Lavrov opustil schůzku G20

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov předčasně opustil schůzku velkých světových ekonomik G20 na indonéském Bali. Nakonec jednal jen s čínským partnerem či s delegací Brazílie a Mexika. Někteří z politiků se s ním nechtěli setkat. Z davu novinářů také začaly padat otázky ohledně války na Ukrajině. Lavrov beze slova odešel. Do blízkého spolupracovníka Vladimira Putina se pustili i čeští politici. Lavrova označují za vraha a zločince.

„Těžký život Lavrova. Když vraždíš a kradeš, moc kamarádů si neuděláš. Státníci z civilizovaného světa odmítají přistupovat na jeho lži o vynucené speciální operaci či bagatelizaci potravinové krize, takže si sbalí svých pět švestek a ze summitu G20 prchne dřív. Vrazi a zloději patří do vězení, ne k jednacímu stolu,“ rozohnil se šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Těžký život Sergeje Lavrova. Když vraždíš a kradeš, moc kamarádů si neuděláš. 🤷‍♂️ Státníci z civilizovaného světa...

Posted by Jan Jakob on Friday, July 8, 2022

Podobný názor zastává i Jakobův stranický kolega a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „V OSN mluvil šéf ruské diplomacie Lavrov k prázdnému sálu, protože diplomaté při jeho projevu odešli. Dnes po kritice předčasně opustil summit největších světových ekonomik G20. Rusko tak ztrácí svůj vliv. Tohle je totiž jasný vzkaz Západu, že s vrahy se nikdo bavit nebude,“ prohlásil.

K politikům z TOP 09 se připojil i europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL): „Při speciálních operacích nevraždíte děti a seniory, neznásilňujete ženy a ani nekradete pračky. Lavrov i Putin jsou lháři. Tento primitivní způsob lží už může působit jen na hlupáky a kolaboranty. Rusko je ve válce. Naprosto nesmyslné a ničím neodůvodněné.“

Lavrova kvůli ruské invazi hned po příjezdu na Bali konfrontovali novináři. „Kdy zastavíte válku?” ptal se ho jeden z reportérů poté, co se Lavrov setkal s indonéskou ministryní zahraničí Retno Marsudiovou. „Proč neukončíte válku?” přidal se další. Marsudiová rovněž vyzvala k rychlému ukončení války. Podobné prohlášení učinili i další účastníci setkání.

Lavrov během některých vystoupení včetně projevu německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové opouštěl jednací sál. Ruský ministr se podle agentury DPA nezúčastnil oficiální hostiny ani odpoledního jednání. Když k šéfům diplomacie prostřednictvím videohovoru promluvil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, Lavrov v sále rovněž nebyl přítomen.

Agentura AP napsala, že to bylo poprvé od začátku ruské invaze, kdy se v jedné místnosti nacházeli Lavrov, americký ministr zahraničí Antony Blinken a mnoho dalších významných hráčů světové politiky. Podle AFP Blinken mluvil na ranním zasedání přímo ke svému ruskému protějšku.

„Ukrajina není vaše země. Jejich obilí není vaše. Proč blokujete přístavy? Měli byste umožnit vývoz obilí,“ řekl Blinken na adresu ruského ministra, se kterým se podle nejmenovaného diplomatického zdroje odmítl setkat na okraj zasedání.

Nepořizovala se ani tradiční skupinová fotografie všech ministrů. Zástupci skupiny velkých západních ekonomik G7 také bojkotovali čtvrteční recepci. Evropská unie uvedla, že nechce dopustit, aby se skupina G20 stala platformou ruské propagandy.

Lavrovova mluvčí později oznámila, že se ministr nezúčastní oficiální hostiny ani odpoledního jednání a z Bali odletí předčasně domů. Setkal se tak jen na jakési diplomatické vedlejší koleji s Číňany, Brazilci či Mexičany.

Lavrov podle agentury TASS postoj západních představitelů označil za rusofobii. Zopakoval také tvrzení Kremlu, že Západ nedovolí Ukrajině vyjednávat o míru, protože si přeje Rusko porazit na bojišti.

Tagy: