Zelenskyj sklidil v Bruselu ovace. Bojujeme s nejvíce protievropským režimem, řekl

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na summitu Evropské unie poděkoval členským státům za podporu a Rusko označil za protievropskou sílu. S evropskými lídry chce jednat o dodávkách zbraní, a to včetně střel dlouhého doletu a bojových letounů. Ve středu již mluvil s britským premiérem Rishim Sunakem, francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a německým kancléřem Olafem Scholzem. Ukrajina očekává okolo výročí ruské invaze novou ofenzivu, mohla by přijít v následujících deseti dnech. Některá těžká vojenská technika ze Západu včetně tanků však dorazí až v průběhu nadcházejících měsíců.

Ukrajina bojuje s nejvíce protievropským režimem moderního světa, prohlásil Zelenskyj na půdě Evropského parlamentu. Jen vítězství nad Ruskem podle něj zajistí uchování evropských hodnot. Ukrajinský prezident zároveň poděkoval za veškerou podporu, které se jeho zemi dostává. „Osud Evropy nikdy nezávisel jen na politicích, a touto iluzí bychom neměli trpět ani dnes. Každý z nás může něco změnit a přispět ke společnému vítězství. Potlesk nepatří mně, ale všem vám v Evropě. Děkuji vám,“ doplnil ve svém projevu.

S lídry Evropské unie chce jednat o dodávkách zbraní, a to včetně střel dlouhého doletu a bojových letounů, uvedl již ve středu na tiskové konferenci s britským premiérem Rishim Sunakem, informovala agentura AFP. Sunak k otázce poskytnutí stíhaček uvedl, že „nic není mimo hru“.

Vyjádření přišla na závěr neohlášené návštěvy Zelenského v Británii, odkud ukrajinský prezident zamířil na jednání v Paříži. Francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a německého kancléře Olafa Scholze žádal o rychlé dodávky těžkých zbraní a letadel. Macron Zelenského ujistil o tom, že Francie bude Ukrajinu „podporovat až do jejího vítězství“. „Rusko nesmí zvítězit,“ zdůraznil Macron. Také Scholz slíbil, že vojenská, humanitární a finanční podpora Ukrajiny bude pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné.

Pokračování vojenské pomoci Ukrajině bylo stěžejním tématem také schůzky generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga s šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem. Ministr zahraničí na společné tiskové konferenci mluvil o potřebě asistenci zesílit, k možnosti poskytnutí bojových letounů se ale konkrétněji nevyjádřil. Oba činitelé mají za to, že Rusko aktuálně nechce jednat o ukončení války, kterou proti Ukrajině vede už téměř rok.

K TÉMATU: MAPA Ukrajiny. Které oblasti okupuje Rusko a jaká území Ukrajinci dobyli zpět

„V dalších deseti dnech očekáváme novou, obrovskou invazi,“ sdělil odbornému webu Foreign Policy pod příslibem anonymity představitel ukrajinské armády. „Očekáváme možnou ruskou ofenzivu, je únor a mají rádi symboliku. Jsme připraveni, nic pro nás není nečekané,“ uvedl v neděli na tiskové konferenci dosluhující ministr obrany Oleksij Reznikov, informovala agentura Ukrinform.

Potřebná těžká technika od Spojených států, jako systémy protivzdušné obrany Patriot, bojová vozidla Bradley či tanky Abrams, se do napadené země může dostat až v březnu či dubnu. „Nevím, jak ofenzivu ustojíme, bude to extrémně náročné,“ sdělila Foreign Policy ukrajinská poslankyně Oleksandra Ustinovová. V nadcházejících měsících by měly dorazit i starší tanky Leopard 1 z Německa, Dánska a Nizozemí, informoval portál Bloomberg.

Ukrajinci v současné době trénují na západních tancích v zahraničí. Již před několika dny dorazil do Polska první tank Leopard 2, zaslaný Ukrajině Kanadou, uvedla na Twitteru ministryně obrany Anita Anandová.

Tagy: